Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Parikymppinen mies saalisti lapsia sosiaalisessa mediassa ja sai nämä lähettämään itsestään seksuaalisia ja nöyryyttäviä videoita – tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen yli 130 lapsen hyväksikäytöstä

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut 21-vuotiaan miehen kymmeneksi vuodeksi vankeuteen 132 lapseen kohdistuneista, sosiaalisessa mediassa tapahtuneista seksuaalirikoksista. Miehen syyksi luettiin lähes 260 syytekohtaa, muun muassa lukuisia törkeitä lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä.

Uhrit olivat tapahtumien aikaan pääsääntöisesti 8–11-vuotiaita ja tuomittu 19–20-vuotias. Rikokset tapahtuivat vuosina 2019–2021.

Rikoksissa on ollut kyse siitä, että mies on saanut lapset lähettämään itsestään kuvia ja videoita, joissa nämä esiintyvät seksuaalisesti tai tekevät itselleen seksuaalisia tekoja. Miehen ei ole epäilty tavanneen lapsia.

Käräjäoikeuden mukaan mies esiintyi eri sosiaalisen median sovelluksissa eri käyttäjätunnuksilla ja esitti olevansa nuorempi kuin on.

Mies laati Tiktokiin useita eri hakuilmoituksia, joilla pyrki saamaan yhteyttä uhreihin. Ilmoituksissaan mies oikeuden mukaan pyysi uhrejaan vaihtelemaan "nudei" ja "alaston/nakukuvii". Oikeus katsoo ilmoitusten osoittavan sitä, että miehen toiminnan tarkoituksena on ollut nimenomaan kuvien ja videoiden vaihteleminen ja vastavuoroinen lähettäminen.

Uhrien vastattua ilmoituksiin mies siirsi yhteydenpidon Snapchatiin. Hän otti yhteyttä uhreihin myös suoraan Snapchatissa. Snapchatissa viestit häviävät tietyn ajan kuluessa, mutta oikeuden mukaan mies oli tallentanut materiaalit erillisellä sovelluksella omaan laitteeseensa.

Oikeus: Uhreille erittäin nöyryyttävää

Oikeuden mukaan saatuaan yhteyden uhreihin mies ohjeisti heitä siitä, miten heidän tulisi esiintyä tai mitä tehdä videoilla ja kuvissa. Lapsia on oikeuden mukaan muun muassa saatu koskettelemaan omia sukuelimiään ja työntämään itseensä sormia ja eri esineitä.

– Videoiden samankaltaisuus, asianomistajien nuori ikä, videoiden eteneminen seksuaalisesti vakavampiin tekoihin hyvinkin nopeasti samalla tavoin osoittavat, että (mies) on ohjeistanut asianomistajia toimittamaan tietynlaisia videoita, kirjoittaa käräjäoikeus tuomiossaan.

Käräjäoikeus katsoi rikosten olleen uhreille erityisen nöyryyttäviä. Pyydettyihin videoihin on liittynyt esimerkiksi virtsaamista ja ulostamista.

Uhrien ikä huomioon ottaen oikeus katsoi, että teot olivat omiaan aiheuttamaan heille erityistä vahinkoa.

– Asianomistajien häpeä on ollut selkeästi nähtävissä asianomistajien kuulusteluissa, joissa he eivät ole pääsääntöisesti suostuneet kertomaan lähettämistään videoista totuudenmukaisesti vaikka heille on esitetty kuvakaappauksia heidän lähettämistään videoista, tuomiossa sanotaan.

Tuomittu vetosi hankalaan elämäntilanteeseen

Oikeuden mukaan mies tallensi kuva- ja videomateriaalia omille laitteilleen ja lainvastaista materiaalia löytyi hänen hallustaan hyvin suuri määrä. Kuvamateriaalin pyytämisen lisäksi mies oli myös lähetellyt uhreilleen kuvia sukuelimestään.

Vankeusrangaistuksen lisäksi tuomittu Nino Anton Casimir Kirvesoja, 21, määrättiin maksamaan kullekin uhrilleen useiden tuhansien eurojen kärsimyskorvaukset.

Kirvesoja myönsi syytteet osittain. Hän myönsi pyytäneensä videoita ja kuvia uhreilta, mutta kiisti kiristäneensä tai pakottaneensa uhreja niiden lähettämiseen. Hän katsoi, ettei hänen toimintansa ollut suunnitelmallista, vaan johtui hänen vaikeasta elämäntilanteestaan.