Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinan talouskasvu hitaimmillaan kahteen vuoteen

Kiinan talouskasvu on hitaimmillaan kahteen vuoteen, selviää virallisista toisen vuosineljänneksen tilastoista. Kiinan kansallisen tilastokeskuksen mukaan talous kasvoi huhtikuusta kesäkuuhun 0,4 prosenttia verrattuna vastaavaan ajanjaksoon viime vuonna.

Talousuutistoimisto Bloomberg kirjoittaa, että kasvu oli viimeksi hitaampaa, kun koronavirus levisi Kiina Wuhanissa. Koronavirus lähti alun perin leviämään voimalla Wuhanissa.

– Perusta kestävälle talouden elpymiselle ei ole vakaa, maan tilastokeskus sanoi perjantaisessa lausunnossaan Bloombergin mukaan.

Hitaaseen talouskasvuun on vaikuttanut maan nollan koronatartunnan politiikka, jonka takia esimerkiksi suurkaupunki Shanghai oli koronasulussa kahden kuukauden ajan. Kiinan tavoitteesta pitää koronatartunnat olemattomina on kuitenkin tullut yhä vaikeampaa erilaisten virusmutaatioiden syntyessä.

Talouskasvuun ovat vaikuttaneet myös ongelmat Kiinan kiinteistömarkkinoilla. Tilastokeskus toi lausunnossaan esiin, että myös epävarmuudet Kiinan ulkopuolella ovat kasvussa.

Hallinto tuskin pääsee tavoitteeseensa

Kiinan talouskasvu on näyttänyt elpymisen merkkejä sen jälkeen, kun Shanghain koronarajoituksia kevennettiin viime kuussa. Vuosineljänneksen aikana kulutus alkoi lisääntyä kesäkuussa.

Taloustieteilijöiden mukaan hallinnon tavoite 5,5 prosentin kasvusta on kuitenkin tavoittamattomissa. Bloombergin mukaan maan bruttokansantuote tulee tänä vuonna kasvamaan yli 4,0 prosenttia.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.