Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ateenan lähellä riehuneet maastopalot ovat tällä hetkellä hellittämässä – Kreikka on toistaiseksi säästynyt Länsi-Eurooppaa koetelleilta äärimmäisiltä helteiltä

Satoja ihmisiä evakkoon pakottaneet maastopalot Kreikan Ateenan pohjoispuolella ovat tällä hetkellä hellittämässä, kertovat viranomaiset. Tällä hetkellä maastopalot ovat suurimmaksi osaksi laantumassa, palokunnan edustaja Yiannis Artopios kertoi toimittajille keskiviikkona.

Liki 500 palomiestä, pitkälle toista sataa paloautoa, kolme lentokonetta ja neljä helikopteria pyrkivät hillitsemään Pentelin, Anthousan ja Gerakasin pohjoisten vuoristolähiöiden lähellä riehuvia paloja. Alueilla asuu yhteensä liki 29 000 ihmistä.

Paloja kiihdytti entisestään tiistain ja keskiviikon välisenä yönä voimistunut tuuli, jonka suunta lisäksi muuttui koko ajan.

– Tämä on mieletöntä: emme olleet löytää pakotietä. Taivaalta satoi kekäleitä. En ole koskaan kokenut mitään tällaista, sanoi nimettömänä pysytellyt Anthousan iäkäs asukas Kreikan television haastattelussa.

Kolmeakymmentä ihmistä, heidän joukossaan kolme palomiestä, oli keskiviikkoon mennessä hoidettu palovammojen tai savumyrkytyksen takia. Useiden rakennusten kerrottiin niin ikään vahingoittuneen paloissa.

Liikennettä Ateenaa ympäröivällä kehätiellä rajoitettiin tulipalojen takia.

Ateenan palojen lisäksi Kreikassa roihusi keskiviikkona toista sataa muuta maastopaloa. Kreikka on pyytänyt apua palojen sammuttamiseen muilta Euroopan mailta.

Kreikka on toistaiseksi säästynyt Länsi-Eurooppaa koetelleilta äärimmäisiltä helteiltä, mutta helleenien riesana ovat sen sijaan olleet kovat myrskytuulet.

Helleaalto ja maastopalot tuhosivat viime vuonna yli 100 000 hehtaaria maastoa Kreikassa.

Ranskan palot saatiin osin hallintaan

Myös Ranskassa palomiehet olivat keskiviikkona saamassa hallintaan kaksi maan lounaisosassa riehuvaa tulipaloa. Osaltaan sammutustyötä auttoi sään viileneminen, sillä tiistain yli 40 asteen helle laski keskiviikkona runsaaseen 25 asteeseen. Kaikkien toivomaa sadetta ei silti ollut luvassa.

Paloista suurempi loimotti Bordeaux'n eteläpuolella lähellä Landirasin kylää. Paloa epäillään tahallaan sytytetyksi. Sytyttäjäksi epäilty 39-vuotias mies on otettu kiinni.

Mies on pidätetty jo vuonna 2014 epäiltynä tuhopoltosta, mutta tuolloin hän ei saanut tuomiota, kertoivat syyttäjäviranomaiset.

Toinen, pienempi palo roihusi Euroopan suurimman hiekkadyynin Pilatin tuntumassa lähellä Arcachonin lahtea. Sen arvellaan saaneen alkunsa viime viikolla palamaan syttyneestä pakettiautosta.

"Ilmastohätätila on todellisuutta"

Kymmenen päivää kestänyt helleaalto on aiheuttanut satojen ihmisten kuoleman Espanjassa, kertoi maan pääministeri Pedro Sanchez keskiviikkona.

Pääministeri pyytää espanjalaisia noudattamaan äärimmäistä varovaisuutta.

– Ilmastohätätila on todellisuutta, hän sanoi.

Osassa Espanjaa on mitattu jopa 45 asteen lämpötiloja viime viikolla. Polttava helle on aiheuttanut myös kymmeniä maastopaloja.