Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopan lääkevirasto suosittelee isorokkorokotteen käyttöä apinarokkoon

Euroopan lääkevirasto (EMA) suositteli perjantaina isorokkorokotteen käytön hyväksymistä apinarokkoa vastaan.

EMA:n lääkkeitä käsittelevä komitea on suositellut isorokkorokote Imvanexin käyttötarkoituksen laajentamista siten, että lääkettä voidaan käyttää myös aikuisten suojaamiseksi apinarokolta, EMA kertoi tiedotteessaan.

Imvanexin on kehittänyt tanskalainen Bavarian Nordic -lääkeyritys. Sen käyttö isorokkoa vastaan hyväksyttiin EU:ssa vuonna 2013. Imvanexia on pidetty mahdollisena rokotteena myös apinarokon estämiseen, koska arinarokkovirus ja isorokkovirus muistuttavat toisiaan.

Apianarokko ei kuitenkaan ole niin vaarallinen kuin isorokko, joka julistettiin hävitetyksi vuonna 1980.

Apinarokkotartuntoja on todettu toukokuun puolivälin jälkeen yhteensä noin 6 000 eri puolilla maailmaa. Eniten tapauksia on ollut Britanniassa, Espanjassa, Saksassa, Ranskassa, Portugalissa ja Yhdysvalloissa.

Suomessa on todettu 13 apinarokkotapausta. Kaikki tartunnan saaneet ovat miehiä.

Suurin osa tartunnoista on saatu ulkomailta, mutta tartuntoja on saatu myös kotimaassa. THL:n mukaan tartunnan mahdollisuus myös Suomessa kannattaa huomioida.

Huonosti tarttuva tauti

Apinarokko tarttuu ihmisten välillä huonosti eikä se tyypillisesti tartu lyhyissä arkisissa kohtaamisissa. Tänä vuonna Afrikan ulkopuolella todetuista tartunnoista valtaosa on saatu seksin yhteydessä.

Apinarokkoon liittyy tyypillisesti näppyläinen tai rakkulainen ihottuma. Ihottumaa ennen voi ilmetä esimerkiksi kuumetta, lihaskipuja tai päänsärkyä.

Tauti paranee tavallisesti itsestään muutamassa viikossa. Vakavampi taudinkuva on mahdollinen niillä, joiden puolustuskyky on muun sairauden tai lääketieteellisen hoidon vuoksi heikentynyt.

Apinarokko on viruksen aiheuttama infektiotauti, joka tunnistettiin vuonna 1970. Taudin itämisaika on noin viikosta kolmeen.