Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläislehti: Volkswagen valmistelee tehtaansa myyntiä Venäjällä

Volkswagen on aloittanut Keski-Venäjällä sijaitsevan Kalugan autotehtaansa myynnin, kertoo venäläislehti GazetaRu.

Saksa ja Venäjä ovat olleet toisilleen merkittäviä kauppakumppaneita ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Suomessa on ollut vahvasti esillä Saksan kaasuriippuvaisuus Venäjästä, mutta tiiviitä kytköksiä on ollut myös esimerkiksi autoteollisuudessa.

Venäjän Kalugan tehtaalla valmistettiin viime vuonna 118 000 autoa. Nizhni Novgorodissa Volkswagen-brändin autoja kokoonpantiin yli 52 000. Lisäksi Volkswagenin moottoreita valmistettiin Venäjällä viime vuonna lähemmäs 100 000.

GazetaRu:n lähteiden mukaan Kalugan tehtailla on käynyt kaksi valtuuskuntaa ostajakandidaatteja. Toinen Kazakstanista, toinen Itävallasta.

Volkswagen ilmoitti maaliskuun alussa keskeyttävänsä autonvalmistuksen Kalugassa ja sopimuskokoonpanon Nizhni Novgorodissa. Samalla se ilmoitti autojen ja niiden varaosien viennin keskeyttämisestä Venäjälle.

Toukokuun lopussa Volkswagen ilmoitti, ettei jatka lähiaikoina autojen tuotantoa Venäjällä. Venäläistehtaista on tullut osia myös suomalaiseen teollisuuteen.

Kesäkuussa Volkswagen tarjosi useiden venäläislehtilähteiden mukaan pitkiä irtisanomispaketteja venäläishenkilöstölleen.

GazetaRu:n nimettömät lähteet Volkswagenin Kalugan tehtaan myynnistä ovat ”konsernin sisältä” ja ”autoteollisuudesta”. Lisäksi lehti mainitsee nimeltä ”autoteollisuuden riippumattoman konsultin” Sergei Burgazlijevin.

– Volkswagenilla on todennäköisesti halu säilyttää omaisuus muodossa tai toisessa, Burgazlijev sanoi GazetaRu:lle.

Venäjällä monet tahot ovat aiemminkin vihjanneet, kuinka ”useat länsiyritykset” haluaisivat jatkaa Venäjällä, mutta pakotteiden vuoksi eivät voi.

Lehden lähde, joka oli ”yksi neuvottelukumppaneista”, kertoi, että Kalugan neuvotteluihin on osallistunut myös Venäjän kauppa- ja teollisuusministeriön virkamiehiä. Tämä ilmeisesti liittyy saatuihin valtiontukiin ja niiden kohteluun mahdollisen omaisuuden siirron yhteydessä.

GazetaRu ei ole saanut tiedoilleen virallista vahvistusta sen enempää Volkswagenilta kuin Venäjän kauppa- ja teollisuusministeriöstäkään.

Kommersantin mukaan Volkswagen on sanonut, ettei yhtiö ole vielä tehnyt ”Venäjän omaisuuteensa liittyviä päätöksiä”.

– Volkswagenin henkilöstö on nyt toimeton. Seuraamme jatkuvasti ajankohtaisia tapahtumia ja pohdimme erilaisia tulevaisuuden skenaarioita, mutta mitään päätöksiä ei ole tehty, Volkswagenin viestintä oli kommentoinut asiaa.