Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

CNN: New Yorkin kaupunki julisti kansanterveydellisen hätätilan apinarokon takia

New Yorkin pormestari ja terveyskomissaari kertoivat yhteisessä lausunnossaan, että noin 150 000 newyorkilaisen arvioidaan olevan vaarassa altistua apinarokolle.

New Yorkin kaupungissa Yhdysvalloissa julistettiin lauantaina kansanterveydellinen hätätila lisääntyvien apinarokkotapausten takia. Asiasta kertoo muun muassa yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Kaupungin viranomaisten mukaan välittömästi voimaan tullut julistus lisää toimenpiteitä, joilla taudin leviämistä voidaan hidastaa.

New Yorkin osavaltiossa oli kirjattu perjantaihin mennessä yli 1 380 vahvistettua apinarokkotapausta, kertoo yhdysvaltalainen CBS News.

Kaupungin pormestari ja terveyskomissaari kertoivat yhteisessä lausunnossaan, että noin 150 000 newyorkilaisen arvioidaan olevan vaarassa altistua apinarokolle.

- Tähän taudinpurkaukseen on vastattava kiireellisyydellä, toiminnalla ja resursseilla sekä kansallisesti että maailmanlaajuisesti, ja tämä julistus kansanterveydellisestä hätätilanteesta heijastaa tilanteen vakavuutta, pormestari Eric Adams ja terveyskomissaari Ashwin Vasan sanoivat.

WHO julisti apinarokon kansainväliseksi terveysuhaksi jo aikaisemmin

Vastaavasti San Francisco julisti torstaina paikallisen terveyshätätilan, joka tulee voimaan maanantaina.

YK:n alaisen Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Afrikan ulkopuolella on todettu yli 18 000 apinarokkotartuntaa toukokuun alun jälkeen.

WHO julisti aiemmin tässä kuussa apinarokon kansainväliseksi kansanterveysuhaksi.

Apinarokkoon liittyy tyypillisesti näppyläinen tai rakkulainen ihottuma. Ennen ihottumaa voi ilmetä esimerkiksi kuumetta, lihaskipuja tai päänsärkyä.

Tauti paranee tavallisesti itsestään muutamassa viikossa. Vakavampi taudinkuva on mahdollinen niillä, joiden puolustuskyky on muun sairauden tai lääketieteellisen hoidon vuoksi heikentynyt.

Apinarokko on viruksen aiheuttama infektiotauti, joka tunnistettiin vuonna 1970. Taudin itämisaika on noin 1–3 viikkoa.