Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

OP ennustaa inflaatiohuipun osuvan syksyyn ja Suomen talouden painuvan ensi vuonna lievään taantumaan

OP:n ekonomistit ennustavat Suomen talouden painuvan ensi vuonna lievään taantumaan.

OP ennustaa Suomen bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna 2,0 prosenttia, mutta ensi vuonna kasvun arvioidaan jäävän nollaan. Keväällä OP arvioi ensi vuoden talouskasvuksi vielä 0,6 prosenttia.

Vuonna 2024 Suomen talous elpyy OP:n mukaan hieman, mutta bruttokansantuote kasvaa vain 0,7 prosenttia.

OP:n pääekonomistin Reijo Heiskasen mukaan viime aikoina nähty korkeasuhdanne hiipuu vähitellen ja ensi vuonna talouden kokonaisuus täyttää lievän taantuman kriteerit.

– Suomessa niin yritysten kuin kotitalouksien taloustilanne on kokonaisuutena hyvä, mikä paitsi helpottaa sopeutumista heikompiin aikoihin myös pehmentää iskua koko talouteen, Heiskanen sanoo OP:n tiedotteessa.

Työttömyysaste lähtee nousuun

OP:n mukaan inflaatiohuippu koetaan syksyllä, mutta hintojen nousu on keskimäärin nopeaa myös ensi vuonna.

OP:ssa arvioidaan kuluttajahintojen nousevan tänä vuonna 6,8 prosenttia ja ensi vuonna 3,9 prosenttia. Vuonna 2024 inflaation arvioidaan hidastuvan 2,4 prosenttiin.

Suomen työttömyysaste sivuaa OP:n mukaan tänä vuonna kuluvan vuosituhannen alimpia tasoja ja työllisyysaste on ennätyskorkealla. Samalla avoimia työpaikkoja on poikkeuksellisen paljon. Talouskasvun hidastuessa työttömyys kääntyy kuitenkin OP:n ennusteen mukaan nousuun ja työllisyysaste laskee.

Tämän vuoden työttömyysasteeksi OP ennustaa 6,5 prosenttia. Ensi vuonna lukeman arvioidaan nousevan 7,0 prosenttiin ja vuonna 2024 jo 7,3 prosenttiin.