Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fortum on aloittanut kaukolämmön tuotannon kotimaisella bioöljyllä

Fortum kertoo aloittaneensa kaukolämmön tuotannon kotimaisella sahanpurusta valmistetulla bioöljyllä. Yhtiön mukaan sillä voidaan kesän aikana kattaa jopa 20 prosenttia Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten lämmöntarpeesta.

Pikapyrolyysibioöljyn valmistaa Green Fuel Nordicin Lieksassa Pohjois-Karjalassa sijaitseva tuotantolaitos. Green Fuel Nordic kertoo, että kotimaisten yhtiöiden lisäksi useat kansainväliset öljy-yhtiöt ovat tehneet onnistuneita koeajoja yhtiön valmistamalla bioöljyllä.

– Meillä Suomessa on paljon osaamista ja innovaatiokykyä, joita tarvitaan erityisesti näinä poikkeuksellisina aikoina. Idea bioöljyn käytöstä oli luonteva, koska Vermon lämpölaitoksella on aiemmin käytetty pyrolyysiöljyä, ja laitteisto oli jo osin soveltuva nykyiseen käyttöön, kertoo Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnan vetäjä Timo Piispa tiedotteessa.

Kannattavaa polttoaineiden hintojen noustua

Fortumin mukaan bioöljyn käytöstä kaukolämmöntuotannossa on tullut kannattavaa polttoainehintojen noustua merkittävästi. Yhtiö ryhtyi testaamaan bioöljyn käyttöä toukokuussa ja pystyi käynnistämään lämmöntuotannon nopealla aikataululla elokuussa.

Kotimainen bioöljy korvaa fossiilista tuontimaakaasua, mikä vähentää päästöjä ja varmistaa osaltaan kaukolämmön toimitusten luotettavuuden. Bioöljyllä ei tällä hetkellä juurikaan tuoteta kaukolämpöä muualla Suomessa.

Maakaasun hinta nousi jyrkästi Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa.