Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Unohtuneita pysäköintikiekkoja, maksamattomia parkkimaksuja, auto merkityn alueen ulkopuolella – näin parkkisakot jakautuvat automerkeittäin

Pysäköinninvalvontayritys ParkkiPaten kuluvan vuoden tilastojen mukaan Volkswagen-autojen kuljettajilla on haasteita parkkikiekon sekä pysäköintitunnuksen käytössä. Mukana tilastoissa on 11 automerkkiä: Audi, BMW, Ford, Mercedes-Benz, Nissan, Opel, Skoda, Tesla, Toyota, Volkswagen ja Volvo.

Tilastojen perusteella useampi kuin joka viides Volkswagen-kuski on saanut pysäköinninvalvontamaksun, koska parkkikiekkoa ei ole käytetty. Lähes yhtä monta valvontamaksua saman merkin kuskit ovat saaneet, koska ovat pysäköineet vailla alueen pysäköintitunnusta.

– Luonnollisestikaan eri automerkkien kuljettajien saamista valvontamaksuista ei kannata vetää pitkälle kovin meneviä johtopäätöksiä: auton merkki ei kerro siitä, kuinka hyvin kuljettaja tuntee pysäköintisäännöt, ParkkiPaten toimitusjohtaja Christian Metsäranta toteaa tiedotteella.

Pysäköinnin maksamatta jättäminen vaikuttaisi olevan Tesla-kuskien helmasynti, sillä tilastojen mukaan joka neljäs Tesla-kuskeille kirjoitettu valvontamaksu on annettu tästä syystä. Yhtä yleistä on, ettei Teslan kuljettaja käytä parkkikiekkoa.

Myös Skoda- ja Volvo-kuskeistä yli viidesosa on saanut valvontamaksun pysäköintimaksun unohtamisesta.

– Valitettavan usein, kun maksu jää suorittamatta, autoilija vain ajattelee hoitavansa ”pikaisen” askareen. Tällainen käytös kuitenkin keventää kiinteistön omistajan kukkaroa. Maksamattomat pysäköintimaksut ovat pois esimerkiksi pysäköintialueiden huoltamisesta, Metsäranta muistuttaa.

Tesla-kuskit ovat osanneet kuitenkin arvioida pysäköintiaikansa, sillä he ovat saaneet sen ylittämisestä valvontamaksuja vähemmän kuin muut.

Nissan-kuskit vaikuttaisivat tilastojen perusteella pysäköivän ajoneuvonsa muita useammin muualle kuin merkityille paikoille. Useampi kuin joka kymmenes Nissan-kuskille annettu valvontamaksu on kirjoitettu, kun auto on merkityn pysäköintialueen ulkopuolella. Nissaneiden ja Mersujen kuljettajille jää myös pysäköinti kielletty -liikennemerkki muita useammin huomioimatta.

Metsäranta muistuttaa, että väärin pysäköity auto voi haitata tienhoitoa tai alueen normaalia liikennettä sekä pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vaaratilanteita.

– Moni autoilija ei tiedosta, kuinka tärkeää on pysäköidä sääntöjen mukaan. Jos pysäköi esimerkiksi pelastustielle, ei välttämättä tule ajatelleeksi, että auto voi silloin aiheuttaa vaaratilanteen.