Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voimakas taifuuni aiheutti kuolemia ja sähkökatkoja Etelä-Koreassa – Japanissa peruttiin lentoja ja junavuoroja

Taifuuni Hinnamnor on aiheuttanut Etelä-Koreassa ainakin kolmen ihmisen kuoleman, minkä lisäksi useita ihmisiä on yhä kateissa, kertoo CBS News.

CBS:n mukaan tiistai-iltaan mennessä paikallista aikaa kahdeksan ihmistä oli yhä kateissa Hinnanmorin jäljiltä ja noin 4 600 ihmistä oli joutunut pakenemaan kodeistaan.

Hirmumyrsky aiheutti maassa sähkökatkoja ja muita tuhoja. Viranomaisten mukaan tulvissa oli vaurioitunut tai tuhoutunut ainakin 160 rakennusta, CBS kertoo. Taifuuni osui maihin Etelä-Koreassa paikallista aikaa varhain tiistaina, ensin Jejun saarelle ja sitten lähelle Busanin satamakaupunkia.

Hinnamnor on yksi voimakkaimmista taifuuneista, joka on osunut Etelä-Koreaan viime vuosikymmeninä. Taifuuni toi tullessaan hyökyaaltoja ja rankkasateita, mikä vahingoitti rantojen teitä ja kauppoja. Myös Japanissa kymmeniätuhansia kotitalouksia on ollut vailla sähköä, ja junavuoroja ja lentoja on peruttu taifuunin vuoksi.

Varotoimena viranomaiset sulkivat yli 600 koulua, ja paikalliset lentoyhtiöt jättivät noin 250 maan sisäistä lentoa lentämättä. Tilanne kuitenkin normalisoitui tiistain edetessä, kun Hinnamnor jatkoi matkaansa kohti Japania.

Myös Japania koeteltiin

Myös Pohjois-Korea oli valtionmedian mukaan varautunut myrskyyn. Maan johtaja Kim Jong-un oli uutistoimiston mukaan sanonut, että maan katastrofivarautumisen parantaminen on erittäin tärkeää "ihmisten turvallisuuden suojelemiseksi".

Asiantuntijat sanovat Pohjois-Korean olevan erityisen herkkä tulvien ja rankkasateiden vaikutuksille muun muassa metsien hävittämisen vuoksi.

Tiistaina japanilainen sähköyhtiö kertoi, että Kyushun pääsaaren alueella kymmeniätuhansia koteja oli vailla sähköä. Kyodo News -uutissivuston mukaan seitsemänkymppinen mies kuoli Sagan prefektuurissa pudottuaan katolta myrskyyn valmistautuessaan. Myrsky toi rankkasateita ja kovia tuulia Japanin pääsaarelle.

Taifuunin synnyttämät tuulenpuuskat ovat olleet jopa 50 metriä sekunnissa.

Junayhtiön mukaan Japanin luotijunien vuoroja peruttiin kovien tuulten ja sateen vuoksi. Lisäksi paikallisjunien liikenne oli paikoin keskeytetty. Maan yleisradio kertoi, että reilusti yli 100 Kyushuun saapuvaa ja sieltä lähtevää lentoa oli peruttu.