Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | "Koulukiusaamisen torjumisessa pitäisi selkeyttää viranomaisten välistä vastuunjakoa", metsäkanalintujen metsästys alkaa tänään, Charles julistetaan virallisesti kuninkaaksi

Koulukiusaamiseen puuttumisessa sosiaalitoimen, poliisin ja koulutoimen vastuualueet eivät ole selkeitä, arvioi Vaasan yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessori Niina Mäntylä. Siksi kiusaamisen selvittelyyn voi jäädä katvealueita.

Esimerkiksi koulujen juridinen vastuu rajoittuu kouluaikaan, eivätkä ne voi käyttää kurinpitoa koulumatkalla tehdystä kiusaamisesta tai nettikiusaamisesta vapaa-ajalla, vaikka tekijät olisivat samoja.

Asiaa auttaisi, jos viranomaisten vastuunjakoa selkeytettäisiin lainsäädännössä.

Metsäkanalintujen metsästys alkaa tänään

Useimpien metsäkanalintujen metsästyskausi alkaa Suomessa tänään. Metsästysajat vaihtelevat maakunnittain ja kunnittain sekä lintulajin mukaan. Metson, teeren ja pyyn metsästysaika on valtaosassa Suomea tänä vuonna kaksi tai kolme kuukautta.

Erikoissuunnittelija Matti Kervinen sanoo Suomen riistakeskuksen tiedotteessa, että metsäkanalintujen pesinnät ovat onnistuneet valtaosassa maata hyvin. Kervisen mukaan myös lintukantojen pitkäaikainen kehitys on ollut vakaata.

Zelenskyin mukaan Ukrainan armeija on vallannut takaisin 30 asutuskeskusta Harkovan alueella

Ukrainan joukot ovat presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan vallanneet takaisin 30 asutuskeskusta Harkovan alueella maan koillisosassa. Zelenskyi kertoi asiasta illalla päivittäisessä lausunnossaan.

Presidentti vetoaa myös ukrainalaisiin, jotta nämä raportoisivat viranomaisille miehittäjien eli Venäjän joukkojen mahdollisesti tekemät rikokset.

Eilen venäläiset uutistoimistot kertoivat, että Venäjä on lähettämässä Harkovan alueelle lisää joukkoja. Alueella on meneillään Ukrainan joukkojen vastahyökkäys. (Lähde: AFP)

Charles julistetaan tänään virallisesti kuninkaaksi

Kuningas Charles julistetaan tänään virallisesti kuninkaaksi.

Julistaminen tapahtuu Lontoossa järjestettävässä seremoniassa, joka alkaa aamukymmeneltä paikallista aikaa.

Seremonia televisioidaan ensimmäistä kertaa historiassa.

Varsinaiset kruunajaiset järjestetään myöhemmin, mutta niiden tarkkaa ajankohtaa ei ole vielä kerrottu.

Charles perii paikan Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsijana äidiltään kuningatar Elisabetilta, joka kuoli torstaina.

Afrikkalaisjohtajat vaativat kehittyviä maita pitämään lupauksensa ja auttamaan ilmastonmuutokseen sopeutumisessa

Afrikan maat vaativat varakkaampia maita pitämään kiinni lupauksistaan tarjota rahoitusta ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutumiseen kehittyvissä maissa. 24 maan johtajat ilmaisevat kantansa lausunnossa, joka julkaistiin kolmepäiväisen kansainvälisen konferenssin päätyttyä Egyptin Kairossa.

Aiemmin tällä viikolla afrikkalaisjohtajat arvostelivat teollisuusmaita siitä, ettei niiden johtajia näkynyt Hollannin Rotterdamissa järjestetyssä kokouksessa, jossa käsiteltiin Afrikan maiden sopeutumista ilmastonmuutoksen seurauksiin.

Teollisuusmaat aiheuttavat suuren osan päästöistä, joiden vaikutukset tuntuvat erityisesti esimerkiksi Afrikassa. (Lähde: AFP)

Kaliforniassa laajennettiin evakuointeja maastopalon tieltä

Yhdysvalloissa Los Angelesin ulkopuolella riehuva Fairview-maastopalo jatkaa leviämistään muun muassa voimakkaiden tuulien vuoksi. Viranomaiset ovat ennakoineet, että tuulten mukana paloalueelta voi levitä palavaa tavaraa myös nykyisen paloalueen ulkopuolelle, jolloin paloja voi syttyä lisää. Sen vuoksi myös evakuointialuetta on laajennettu entisestään.

Aluetta lähestyvän myrskyn odotetaan tuovan tullessaan kovia sateita osiin Kaliforniaa ja Arizonaa. Kova sade voi aiheuttaa mutavyöryjä ja tulvia, kun palojen korventama maa ei pysty imemään nopeasti kertyvää sadevettä. (Lähde: AFP)

Tanskan kuningattaren vallassaolon 50-vuotisjuhlallisuudet alkavat tänään

Tanskan kuningatar Margareeta II:n vallassaolon 50-vuotisjuhlallisuudet alkavat tänään Kööpenhaminassa.

Presidentti Sauli Niinistö osallistuu puolisonsa Jenni Haukion kanssa viikonlopun juhlallisuuksiin. Presidenttipari osallistuu juhlallisuuksiin yhdessä Pohjoismaiden valtionpäämiesten ja muiden kuningattaren vieraiden kanssa.

Juhlallisuudet päättyvät sunnuntaina gaalaillalliseen Christiansborgin linnassa.

Kuningatar Margareetan vallassaolojuhlallisuuksia karsittiin sen jälkeen, kun kuningatar Elisabet kuoli torstaina. Tanskan kuningatar on perunut muun muassa vaunukulkueensa Kööpenhaminan läpi sekä palatsin parvekkeella esiintymisen.

Norjan Casper Ruud eteni US Openin finaaliin

Norjan Casper Ruud on edennyt Yhdysvaltain avoimessa tennisturnauksessa miesten kaksinpelin loppuotteluun. Ruud voitti välieräottelussa venäläisen Karen Hatshanovin 7–6 (7–5), 6–2, 5–7, 6–2.

Ottelu kesti lähes kolme tuntia.

Ruud kohtaa finaalissa voittajan myöhemmin tänään pelattavasta välierästä Carlos AlcarazFrances Tiafoe.