Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa polttomoottoriautojen kieltämistä vuoteen 2030 mennessä kannattaa joka viides vastaaja, kertoo sähköautovalmistajan kysely

Sähköautovalmistaja Polestarin teettämään kyselyyn vastasi noin tuhat suomalaista.

Suomalaisista vastaajista viidesosa kannattaa polttomoottorien kieltoa vuoteen 2030 mennessä ja kolmasosa kannattaa niiden kieltämistä vuoteen 2035 mennessä. Tämä käy ilmi sähköautovalmistaja Polestarin teettämästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi noin tuhat suomalaista.

Tutkimus tehtiin kaikkiaan 19 eri maassa ja siihen vastasi 18 000 ihmistä, joilla on ajokortti tai jotka aikovat hankkia sen seuraavan kahden vuoden aikana. Polestarin mukaan tutkimus tehtiin verkossa käyttämällä luotettavia kansallisia kuluttajatutkimuspaneeleja.

Suomessa polttomoottoriautojen kieltämistä viimeistään vuoteen 2030 mennessä kannatettiin vähemmän kuin missään muussa tutkimuksessa mukana olleessa maassa. Kun Suomessa kieltoa kannatti 20 prosenttia vastaajista, Etelä-Koreassa kannattajia oli peräti 48 prosenttia ja Isossa-Britanniassa 44 prosenttia.

Kaikista vastaajista 34 prosenttia kannatti uusien polttomoottoriautojen kieltoa vuoteen 2030 mennessä. Kolme neljäsosaa vastanneista uskoi, että yhteiskunnan pitää muuttaa kulutustottumuksiaan.

Polestarin toimitusjohtaja Thomas Ingenlath sanoo yhtiön tiedotteessa, että maailmanlaajuisen polttomoottoriautokiellon pitäisi tapahtua aikaisemmin kuin tällä hetkellä suunnitellaan.

Polestarin mukaan Euroopan ympäristöministereiden neuvosto sopi tämän vuoden kesäkuussa, että EU:n markkinoiden uusien autojen on vuoteen 2035 mennessä oltava nollapäästöisiä. Pieni määrä autonvalmistajia liittyi vuoden 2021 COP26-kokouksessa Glasgow’n julkilausumaan, jossa sitoudutaan poistamaan fossiilisia polttoaineita käyttävät ajoneuvot vuosien 2035 ja 2040 välisenä aikana.

– Tällä hetkellä maanteillä liikkuvista autoista vain 1,5 prosenttia on sähköisiä. On selvää, että elämme sähköautokuplassa, emme sähköautobuumissa, Ingenlath kommentoi tiedotteessa.

Hänen mukaansa on tärkeää, että autonvalmistajat ryhtyvät omalta osaltaan toimiin jo nyt eivätkä jää odottamaan säädösten muuttumista.

Polestar on ruotsalainen premium-sähköautojen valmistaja.