Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ian-myrsky jatkaa riehumistaan ykköskategorian hurrikaanina kohti Etelä-Carolinaa – ainakin parikymmentä kuollut

Floridassa ainakin 19 ihmistä on saanut surmansa hirmumyrsky Ianin mukanaan tuomassa hävityksessä, kertoo uutiskanava CNN. Luku on hyvin alustava ja saattaa nousta vielä huomattavasti.

Myrsky on yksi kovimmista Yhdysvaltoihin iskeneistä, ja maan presidentti Joe Biden arvioi torstaina, että Ian saattaa osoittautua Floridan historian kaikkein tappavimmaksi myrskyksi. Biden vieraili hätätilavirasto Feman päämajassa Washingtonissa ja sanoi, että uhriluku saattaa nousta korkeaksi.

Ian oli Floridaan iskiessään lähes korkeimman, viitoskategorian myrsky. Tuulen nopeus oli lähes 67 metriä sekunnissa, kun Saffir-Simpsonin hurrikaaniasteikon viitoskategorian raja on 69 metriä sekunnissa.

Myrsky on ruhjonut monia Floridan liikenneyhteyksiä niin pahasti, että esimerkiksi monilta Floridan edustan saarilta ei pääse lainkaan mantereelle. Esimerkiksi Cape Coralin lähellä sijaitsevan Sanibelin asukkaiden luokse ei pääse kuin helikopterilla. Myrskytuhot saarella ovat erittäin pahoja.

Floridan keskiosassa Orlandossa ja sen ympäristössä myrskyn tuomat tulvavedet ovat historiallisen korkealla. Orlandon pormestarin Buddy Dyerin mukaan tulvavesien ei odoteta laskevan lähiaikoina.

Orlandon lähellä sijaitsevassa Kissimmeessa yksi kaupungin sairaaloista jäi saarroksiin tulvavesien takia.

Yli 2,2 miljoonaa ihmistä oli perjantaiaamuna edelleen ilman sähköä Floridan alueella, kertoi sähkökatkojen kansallinen seurantasivusto.

Nousuvesi voi pahentaa tuhoja Etelä-Carolinassa

Siirryttyään Floridasta merelle trooppiseksi myrskyksi heikentynyt Ian vahvistui jälleen ykköskategorian hirmumyrskyksi. Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen (NHC) mukaan myrskyn on määrä lähestyä Etelä-Carolinan rannikkoa perjantaina. Aiemmin hurrikaanin arvioitiin tuovan mukanaan hengenvaarallisia tulvia, voimakkaita tuulia ja myrskyvuoksen.

Myrskyn aiheuttamia tuhoja saattaa pahentaa entisestään se, että sen lasketaan saapuvan Etelä-Carolinaan juuri nousuveden aikaan. Myrskyn keskuksen on määrä edetä syvemmälle sisämaahan Etelä- ja Pohjois-Carolinan ylitse perjantai-iltana ja lauantaina.

Ian on jättänyt jälkeensä tuhoja myös Karibialla sijaitsevassa Kuubassa, jossa se aiheutti maanlaajuisen sähkökatkon.

Tiistaina paikallista aikaa Kuuban länsiosiin osunut, tuolloiselta voimakkuudeltaan kolmosluokan hurrikaaniksi luokiteltu Ian aiheutti kahden ihmisen kuoleman ja mittavia materiaalisia vahinkoja.

Ilmastonmuutoksen lämmittäessä meren pintaa trooppisten myrskyjen uskotaan voimistuvan nykyisestä.

---

Lähteenä myös AFP.