Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

PMS-oireisiin osataan nyt hakea apua aiempaa paremmin

Lieviä kuukautiskiertoon liittyviä oireita esiintyy ajoittain lähes kaikilla, joilla on kuukautiset. Joka neljännellä oireet ovat elämää häiritseviä, kertoo naistentauti- ja synnytysopin dosentti Anna-Mari Heikkinen Terveystalosta.

– Oireilulle on nimikin: PMS, eli kuukautisia edeltävä oireyhtymä. PMS-oireet ilmaantuvat noin kaksi viikkoa ennen kuukautisten alkamista, kun elimistön keltarauhashormonieritys lisääntyy, ja ne helpottavat kuukautisten aikana hormonitason laskettua. Joskus yksi kuukausi saattaa kulua ilman oireita, mutta seuraavassa kuussa oireet taas tulevat.

PMS voi aiheuttaa sekä psyykkisiä että fyysisiä oireita. Heikkisen mukaan tyypillisimpiä psyykkisiä oireita ovat väsymys, unettomuus, masentuneisuus, keskittymisvaikeudet, itkuherkkyys ja ärtyneisyys. Yleisimpiä fyysisiä oireita ovat päänsärky, alavatsakipu, rintojen aristus sekä turvotus vatsalla, raajoissa ja rinnoissa.

Kolmikymppisenä kuormitusta

Jos PMS-oireet hankaloittavat työntekoa, sosiaalisia suhteita ja harrastuksia, puhutaan PMDD:stä, joka on PMS:n vaikeampi muoto. Heikkisen mukaan PMDD:n oireet voivat olla myös fyysisiä, mutta yleensä nimenomaan psyykkiset oireet laskevat toimintakykyä. Noin viidellä prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista PMS-oireet täyttävät PMDD:n kriteerit.

PMS ja PMDD ovat yleisimpiä yli 30-vuotiaiden naisten keskuudessa, sillä monesti silloin elämässä alkaa olla enemmän muitakin kuormittavia tekijöitä, jotka altistavat oireilulle, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Johanna Sirenne-Raivio Mehiläinen Felicitaksesta.

Heikkisen ja Sirenne-Raivion mukaan PMS- ja PMDD-oireisiin osataan nyt hakea aiempaa paremmin apua.

– Netin kautta on hyvin saatavilla tietoa. Naiset ovat usein itsekin huomanneet, että oireet alkavat ja helpottavat kuukautiskierron mukaan, ja tulevat gynekologille valmiin diagnoosin kanssa. Suosittelen kääntymään oireiden kanssa nimenomaan gynekologin puoleen, sillä varsinkin PMDD ei ole välttämättä vielä tuttu kaikille lääkäreille, Sirenne-Raivio sanoo.

Perhesuhteetkin koetuksella

Sirenne-Raivion mukaan PMS-oireista kärsiviä usein helpottaa jo tieto, mistä on kyse. Hän neuvoo naisia antamaan aikaa itselleen, mikäli mahdollista.

– Jos esimerkiksi kumppani ja muu perhe ärsyttää, kannattaa mennä vaikka lenkille tai tehdä jotain muuta mieluista. Osa potilaistani on osannut hyödyntää ketutuksen kanavoimalla sen esimerkiksi raivokkaaseen siivoamiseen.

Sirenne-Raivion mukaan stressaavia ja kuormittavia asioita olisi hyvä pyrkiä vähentämään. Myös vertaistuesta on apua: kun naiset keskustelevat PMS-oireista muiden naisten kanssa, he usein huomaavat, kuinka yleisestä vaivasta on kyse.

PMDD-oireet voivat olla todella rajuja. Niistä kärsivä voi potea syvää ahdistusta ja toivottomuutta eikä välttämättä näe elämässään mitään positiivista. Myös perhesuhteet helposti kärsivät.

– Kun oireet helpottavat, naiset usein potevat huonoa omaatuntoa huutamisestaan ja raivoamisestaan. Eräs potilaani kuvaili, että ovulaation jälkeen alkavat "itsemurhaviikot": mieli käy niin syvillä vesillä, että jopa itsemurha tulee mieleen. Tutkimusten mukaan PMDD todella lisää riskiä itsemurhaan, eli kyseessä on hyvin vakava ja hoitoa vaativa tila.

Ehkäisyvalmisteista helpotusta

Keltarauhashormonieritys ja ovulaatiot vähenevät vaihdevuosien lähestyessä, mistä syystä PMS- ja PMDD-oireet helpottavat iän myötä ja loppuvat vaihdevuosien alkamisen jälkeen.

Oireiden tärkein ja tehokkain apu on ovulaation eli munasolun irtoamisen estäminen ehkäisyvalmisteilla. Kun ovulaatio estetään, oireita aiheuttavaa hormonipiikkiä ei tule, kertoo Heikkinen.

– Kannustan kaikkia oireista kärsiviä naisia kokeilemaan ovulaatiota estäviä ehkäisyvalmisteita, vaikka niistä olisi aiempia huonoja kokemuksia. Markkinoille on tullut uusia, hyvin vähän sivuvaikutuksia aiheuttavia e-pillereitä, joista yleensä löytyy sopiva vaihtoehto. Vaikka ehkäisyvalmisteet aiheuttaisivat sivuvaikutuksia, ne ovat yleensä lievempiä kuin PMS- ja PMDD-oireet ja menevät muutamissa kuukausissa ohi.

Yhdistelmäehkäisyn sijaan voidaan käyttää myös keltarauhashormoniehkäisyä: minipillereitä, ehkäisykapselia tai hormonikierukkaa.

Ehkäisyvalmisteiden lisäksi oireita lievittävistä lääkityksistä voi olla apua. Mielialalääkkeet voivat auttaa psyykkisiin oireisiin, kipulääkkeet kipuihin ja nesteenpoistolääkkeet turvotukseen. Myös esimerkiksi B6- ja D-vitamiinista voi olla apua. Liikunta lisää endorfiinieritystä sekä vaikuttaa serotoniiniaineenvaihduntaan ja voi sitä kautta helpottaa mielialaoireita.

– Koko hormonitoiminnan salpaaminen lääkityksellä auttaa oireisiin, mutta tuo tilalle vaihdevuosioireet. Kohdunpoisto lopettaa vuodon, mutta ei auta PMS- tai PMDD-oireisiin, sillä munasarjat jatkavat hormonituottoa, joka ylläpitää oireita, Heikkinen sanoo.

Jos ehkäisyvalmisteet eivät tuo oireisiin helpotusta, kyseessä ei todennäköisesti ole PMS tai PMDD. PMS ja PMDD poissulkeutuvat myös siinä tapauksessa, jos oireet jatkuvat kuukautisten jälkeen eivätkä noudata kiertoa. Tällöin olisi Heikkisen mukaan hyvä selvittää, johtuvatko oireet sittenkin esimerkiksi masennuksesta, ahdistuneisuushäiriöstä, lähestyvistä vaihdevuosista tai kilpirauhasen vajaatoiminnasta.