Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aurinko pimenee osittain ensi viikon tiistaina koko Suomessa

Koko Suomessa näkyy ensi viikon tiistaina osittainen auringonpimennys, kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Pimennys on suurimmillaan idässä ja pohjoisessa, muun muassa Utsjoella, Sodankylässä ja Joensuussa. Länsi- ja Etelä-Suomessa pimennys on pienempi. Kuu peittää Auringon halkaisijasta Utsjoella parhaimmillaan 69 prosenttia ja Maarianhaminassa 59 prosenttia.

Osittaisia auringonpimennyksiä ei yleensä huomaa, jos niitä ei katso suoraan, sanoo Ursan tiedottaja Anne Liljeström STT:lle. Auringonpimennys etenee hitaasti, ja ihminen on tottunut siihen, että kirkkaus vaihtelee.

– Mutta jos ottaa vaikka valokuvan ympäröivästä maisemasta samoilla asetuksilla ennen pimennystä ja pimennyksen syvimmällä hetkellä ja vertaa kuvia toisiinsa, ero on selkeä, Liljeström vinkkaa.

Pimennys alkaa tiistaina noin kello 12.10 ja päättyy puoli kolmen aikaan. Syvimmillään se on noin kello 13.20.

Edellisen kerran Suomessa on nähty osittainen auringonpimennys viime vuoden kesäkuussa. Seuraava osittainen auringonpimennys koko maassa nähdään maaliskuussa 2025, mutta se ei ole yhtä syvä kuin tämänvuotinen.

– Kyllä tämä on lähivuosien pimennyksistä ihan parhaita, Liljeström sanoo.

– Tietysti ei ajankohdaltaan, koska lokakuussa usein Suomessa on pilvistä.

Suurempi pimennys Suomessa nähdään seuraavan kerran elokuussa 2026, jolloin Auringosta peittyy esimerkiksi Helsingissä 83 prosenttia. Osassa Eurooppaa nähdään tuolloin täydellinen auringonpimennys.

Ei paljain silmin aurinkoon

Auringonpimennystä katsoessa silmät tulee suojata. Auringon infrapunasäteily aiheuttaa verkkokalvolla vaurioita jo muutamassa sekunnissa, eikä vahinkoa huomaa heti, Ursan tiedotteessa muistutetaan.

Silmät voi suojata asianmukaisilla pimennyslaseilla. Myös hitsarinlasi numero 14 suodattaa Ursan mukaan infrapunasäteilyä riittävän hyvin.

Kamerat, kiikarit ja kaukoputket on suojattava suodatinkalvolla.

– Valotettuja filmejä, noettuja laseja tai tavallisia aurinkolaseja ei missään nimessä tule käyttää pimennyksen tarkkailuun, Ursa varoittaa tiedotteessa.

Ulkona on pimennyksen aikana turvallista olla, eikä Auringon säteily silloin poikkea tavallisesta.

Ursa järjestää pimennyksen seurantatapahtuman Helsingissä Kaivopuiston tähtitornilla kello 12 alkaen, jos taivas on riittävän selkeä.

Auringon- ja kuunpimennykset nähdään sarjoissa

Auringonpimennys nähdään, kun Kuu menee Maasta katsottuna radallaan Auringon eteen. Yleensä Kuu kulkee taivaalla joko Auringon kiekon yli tai ali.

Auringon- ja kuunpimennykset tapahtuvat kahden viikon välein 1–3 pimennyksen sarjoina, sillä silloin Kuun kallistunut rata on sopivasti kääntyneenä Maan ja Auringon suhteen, Ursa kertoo.

Ensi viikon pimennys on yhteydessä 8. marraskuuta tapahtuvaan täydelliseen kuunpimennykseen, joka kuitenkin näkyy Ursan mukaan Suomessa hyvin huonosti.

Ensiviikkoinen auringonpimennys ei näy missään päin maailmaa täydellisenä. Suurimmillaan se on Siperiassa, jossa Auringosta jää pimentoon 86 prosenttia.

Täydellinen auringonpimennys on nähty Suomessa edellisen kerran heinäkuussa 1990. Seuraava kerta tapahtuu vasta yli sadan vuoden päästä, lokakuussa 2126.