Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teinipojat tuomittiin aseellisesta ryöstöstä, jossa uhri huijattiin paikalle deitti-ilmoituksella

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut kolme teini-ikäistä poikaa eripituisiin vankeusrangaistuksiin heinäkuussa Helsingissä tehdystä törkeästä ryöstöstä. Pojat olivat tapahtuma-aikaan 15-, 16- ja 17-vuotiaita.

Ryöstön uhri oli aikuinen mies. Oikeuden mukaan pojat houkuttelivat uhrin paikalle tekaistulla deitti-ilmoituksella, jossa he esiintyivät nuorena naisena. Miehen mukaan hänet taklattiin takaapäin maahan, yksi pojista laittoi puukon hänen otsalleen ja käski antamaan kaikki rahat.

Pojat veivät uhrilta 100–250 euroa ja tablettitietokoneen. Tilanne kesti miehen mukaan minuutin verran ja sen jälkeen pojat juoksivat pois.

Oikeudessa kuullun perusteella 16- ja 17-vuotiaat pojat asuivat tapahtuma-aikaan samassa laitoksessa ja suunnittelivat "keissin", eli uhrin huijaamisen ja ryöstämisen. Kolmanteen, eli 15-vuotiaaseen poikaan oltiin yhteydessä viestitse.

Yksi tekijöistä sanoi olleensa epätoivoinen ja olevansa nyt pahoillaan

17-vuotiaalta kysyttiin esitutkinnassa, mitä "keisseillä" tarkoitettiin. Hän kertoi, että niissä henkilö pyydetään paikalle ja hänet pakotetaan antamaan rahaa tai muuta omaisuutta. Poika kertoi olleensa järjestelemässä useita "keissejä" ja hankkineensa niillä yhteensä 700–800 euroa. Hän sanoi käyttäneensä ryöstöissä usein muovikuula-asetta ja muutaman kerran machete-veistä.

17-vuotias kertoi oikeudessa olleensa tekoaikaan epätoivoinen ja olevansa pahoillaan tapahtuneesta.

– Hänellä ei ollut ollut koulupaikkaa, eikä hän ollut saanut rahaa mistään. Hän on tehnyt vääriä asioita. Nyt (hän) opiskelee sähköalaa, ja hän on ymmärtänyt, että hän voi saada laillisesti rahaa, tuomiossa siteerataan pojan kertomusta.

Oikeus tuomitsi kaikki kolme poikaa nuorena tehdystä törkeästä ryöstöstä, vaikka heidän roolinsa poikkesivat toisistaan. Oikeuden mukaan 17-vuotias poika toimi ainoastaan suunnittelijana, eikä ollut ryöstötilanteessa paikalla. Hänet tuomittiin kuitenkin kahden muun tavoin, sillä oikeuden mukaan ilman hänen toimintaansa ryöstö ei olisi toteutunut ja lisäksi hänen oli tarkoitus osallistua ryöstösaaliin jakoon.

Oikeuden mukaan 15-vuotias ei juuri osallistunut uhriin kohdistuneeseen väkivaltaan, vaan siitä oli vastuussa 16-vuotias tuomittu. Oikeus kuitenkin katsoi, että 15-vuotias turvasi läsnäolollaan ryöstön onnistumisen sekä osallistui rahojen jakamiseen, joten häntä oli pidettävä tekijänä samoin kuin muita kahta.

Ryöstöt Tapanilan ja Puistolan rautatieasemilla

Yhdessä tehdyn törkeän ryöstön lisäksi 16-vuotias poika tuomittiin kahdesta muusta teosta. Toinen, Tapanilan rautatieasemalla heinäkuun puolivälissä tapahtunut ryöstö tallentui valvontakameralle.

Tallenteella näkyy, kuinka 16-vuotias lyö uhria useita kertoja nyrkillä, minkä jälkeen tämä kaatuu maahan. Poika jatkaa maassa makaavan uhrin potkimista ja lyömistä. Jossain vaiheessa uhri pääsee ylös, minkä jälkeen poika kaataa tämän maahan ja jatkaa pahoinpitelyä. Tilanne kesti alle viisi minuuttia, ja sen aikana poika vei uhrilta puhelimen ja älykellon, tuomiossa kerrotaan.

Noin viikkoa myöhemmin 16-vuotias ryösti 12-vuotiaan pojan Puistolan juna-asemalla. Tuomion mukaan 16-vuotias meni paikalle kolmannen henkilön kehotuksesta, kohdisti uhriin väkivaltaa ja uhkasi tätä puukolla. Uhrin mukaan 16-vuotias löi häntä päähän ja kamppasi maahan. Tämän jälkeen tekijä vaati häntä tyhjentämään taskunsa ja antamaan hänelle housunsa.

– Teräaseella uhkaaminen yhdessä asianomistajaan kohdistetun konkreettisen väkivallan kanssa on ollut näissä olosuhteissa huomattavan vaarallista, vaikkakin anastetun omaisuuden arvo onkin ollut vähäinen. Huomioon ottaen vielä, että asianomistajan päältä on teossa anastettu vaatteet, käräjäoikeus pitää tekoa myös kokonaisuutena arvostellen törkeänä, tuomiossa sanotaan.

Oikeus tuomitsi 16-vuotiaan kolmesta nuorena henkilönä tehdystä törkeästä ryöstöstä yhteensä neljän vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen. 15-vuotias ja 17-vuotias poika tuomittiin vuoden ja yhdeksän kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin yhdestä nuorena henkilönä tehdystä törkeästä ryöstöstä.

Vanhemmat syytetyt myönsivät teot osittain. 15-vuotias kiisti toimineensa syyttäjän väittämällä tavalla.