Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

YK:n ilmastokokous on alkanut Egyptissä – kokouksessa keskitytään ilmastorahoitukseen

YK:n kansainvälinen ilmastokokous on tänään alkanut Egyptissä Sharm el-Sheikhissä. Kokouksen avauspuheenvuoroissa kehotettiin rikkaita maita maksamaan korvauksia äärimmäisten sääilmiöiden kurittamille kehittyville maille ja varoitettiin, ettei päästöjen vähentämispyrkimyksistä sovi perääntyä.

Muutaman viime kuukauden aikana ilmastonmuutokseen liittyneissä katastrofeissa on kuollut tuhansia ihmisiä ja miljoonat ovat joutuneet jättämään kotinsa. Lisäksi ne ovat aiheuttaneet suuret aineelliset vahingot.

Suurtulvat ovat tehneet tuhojaan Pakistanissa ja Nigeriassa, kuivuus on pahentunut Afrikassa ja Yhdysvaltain länsiosissa ja hirmumyrskyt ovat piiskanneet Karibian aluetta. Lisäksi ennätykselliset lämpöaallot ovat korventaneet kolmea maanosaa.

YK:n ilmastonmuutosta koskevan puitesopimuksen pääsihteeri Simon Stiell linjasi puheenvuorossaan, ettei hän hyväksy takapakkia kasvihuonekaasujen päästövähennystavoitteissa, jotta ilmaston lämpeneminen saadaan pidettyä 1,5 asteessa.

– Tulemme pitämään ihmiset vastuuvelvollisina, olivat he sitten presidenttejä, pääministereitä tai toimitusjohtajia, Stiell sanoi.

Kokous järjestetään pitkästä aikaa Afrikan mantereella ja se kestää 18.marraskuuta asti. Ilmastokokouksessa (COP27) jatketaan työtä Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanemiseksi.

Kokouksen käynnistää valtionjohtotason huippukokous, jossa Suomea edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.). Pääministeri Marin pitää kokouksessa Suomen kansallisen puheenvuoron.

Jälkimmäisellä kokousviikolla Suomen valtuuskuntaa johtaa ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.).

Päästöjä vähiten aiheuttaneet maat kärsivät vaikutuksista eniten

Ilmastokokous keskittyy tällä kertaa ennennäkemättömällä tavalla rahoitukseen. Ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja hillintään tarkoitettu rahoitus on yhtenä suurimpana kiistakohtana heikentänyt suhteita fossiilisilla polttoaineilla rikastuneiden maiden ja ilmastonmuutoksen pahimmista seurauksista kärsivien köyhempien maiden välillä.

Suomalaiset kansalaisjärjestöt odottavat, että Afrikan maille tärkeistä kysymyksistä, kuten ilmastonmuutokseen sopeutumisesta ja ilmastotuhojen taloudellisen taakan jakamisesta, tehdään päätöksiä neuvotteluissa.

– Ilmastoneuvotteluiden uskottavuutta ja kehittyvien maiden luottamusta nakertaa, että vauraat maat ovat pettäneet Pariisin sopimukseen kirjatut ilmastorahoituslupaukset. Rahoitus, jonka tarkoitus on tukea kehittyviä maita ilmastonmuutoksen sopeutumisessa ja hillinnässä, on jäänyt osin toteutumatta, kertoo tiedotteessa suomalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen kattojärjestö Fingo.

Samalla järjestö toteaa, että ilmastonmuutoksen aiheuttamat ääri-ilmiöt, kuten tulvat ja myrskyt, lisääntyvät samaan aikaan voimakkaasti ja aiheuttavat valtavia kustannuksia sekä peruuttamattomia menetyksiä etenkin kaikkein köyhimmille maille.

Järjestöt vaativat, että ilmastokokouksessa tehdään päätös erillisen rahoitusmekanismin perustamisesta ilmastonmuutoksesta johtuvien menetysten ja vahinkojen korvaamiseksi.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.