Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Ukrainalaisjoukot pääsivät Hersoniin – Ukrainan liput liehuvat kaupungin lipputangoissa

Ukrainan joukot pääsivät perjantaina Hersoniin Venäjän joukkojen vetäydyttyä alueelta.

Mediatietojen mukaan ukrainalaisjoukot pääsivät Hersonin kaupungin keskustaan. Sosiaalisessa mediassa levisi kuvia, joissa Ukrainan liput liehuivat kaupungin virallisten rakennusten lippusaloissa ja joissa ihmiset juhlivat Hersonissa ukrainalaisjoukkojen kanssa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle puhuneen Ukrainan puolustusministerin neuvonantajan Juri Sakin mukaan Ukrainalla oli perjantaina "lähes täysi kontrolli" Hersonista. Alueelle jääneitä venäläissotilaita kehotettiin antautumaan.

Myöhemmin perjantai-iltana Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kirjoitti viestipalvelu Telegramissa, että Hersonin kaupunki on nyt "meidän", tarkoittaen sen olevan nyt ukrainalaisjoukkojen hallinnassa.

Venäjän mukaan sotilaita ei menetetty

Venäjä kertoi perjantaiaamuna saaneensa päätökseen joukkojensa vetämisen pois Dneprjoen länsirannalta Hersonin alueella. Tämä tarkoittaa sitä, että Hersonin kaupunki ja muut merkittävät alueet ovat ukrainalaisjoukkojen hallussa ja että venäläisjoukot ovat nyt Dneprjoen itäpuolella.

Venäjän puolustusministeriön tiedottajan Igor Konashenkovin mukaan vetäytyminen oli saatu päätökseen varhain aamulla. Joukoista tyhjennetylle alueelle ei jätetty "minkäänlaista" sotakalustoa eikä Venäjä menettänyt vetäytymisessä ainuttakaan sotilasta, hän sanoi.

Konashenkovin mukaan samalla myös "halukkaita" asukkaita oli siirretty pois alueelta.

Venäjä kertoi vetäneensä alueelta 30 000 sotilasta.

Kreml: Hersonin kaupunki kuuluu yhä Venäjälle

Ukraina suhtautui alun perin epäluuloisesti Venäjän ilmoitukseen vetäytymisestä. Venäjä myös hämmensi perjantaina ilmoittamalla, että Hersonin kaupunki Etelä-Ukrainassa kuuluisi yhä Venäjälle vetäytymisestä huolimatta.

Asiasta puhui Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov. Peskovin mukaan Hersonin kaupunki on yhä Venäjän alaisuudessa, eikä siihen asiaan ole tulossa muutosta.

Lähellä Krimin niemimaata sijaitseva Herson on yksi Ukrainan alueista, jotka Venäjän presidentti Vladimir Putin on laittomasti liittänyt Venäjään.

Peskov kiisti vetäytymisen olleen nöyryytys Venäjälle, tviittasi asiasta kysynyt BBC:n toimittaja. Peskov kiisti myös Venäjän katuvan Putinin ilmoitusta Hersonin liittämisestä Venäjään.

Ukraina sanoo vallanneensa takaisin yli 40 asuinaluetta Etelä-Ukrainassa

Ukrainan eteneminen on nopeutunut Venäjän alettua vetäytyä Hersonin alueelta tällä viikolla. Ukrainan on onnistunut vallata takaisin yli 40 asuinaluetta ja kylää eteläisessä Ukrainassa, sanoi presidentti Zelenskyi perjantaina.

Zelenskyi myös vihjaisi päivittäisessä puheessaan torstai-iltana, että rauhanneuvottelut Venäjän kanssa voidaan aloittaa siinä tapauksessa, että Ukraina saa takaisin kaikki menettämänsä alueet. Hänen mukaansa Ukrainan on edettävä "loppuun asti" taistelukentällä ja diplomatian kautta, "jotta Ukrainan lippu voidaan nostaa kaikkialla maassa".

Erityisesti Yhdysvalloissa on viime päivinä toistuvasti otettu esille mahdollisuus rauhanneuvottelujen elvyttämisestä.

---

Lähteinä CNN, BBC, AFP, Guardian.