Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkija HS:lle: Puheet työperäisestä maahanmuutosta epärealistisia – “Varsinkaan huoltosuhteeseen liittyviä ongelmia maahanmuutolla ei ratkaista ikinä”

Politiikan tutkija Pasi Saukkosen mukaan työperusteinen maahanmuutto ei tule ratkaisemaan Suomen ongelmia. Saukkonen kertoo näkemyksistään Helsingin Sanomien haastattelussa.

Suomea vaivaa esimerkiksi terveydenhuollossa ja useilla muilla aloilla osaajapula, sillä väestö ikääntyy ja huoltosuhde heikkenee. Muun muassa useat johtavat poliitikot ja elinkeinoelämän johto ovat esittäneet ratkaisuksi ongelmiin voimakasta työperäistä maahanmuuttoa. Saukkosen mukaan ajatus on kuitenkin “auttamattoman epärealistinen”.

– On suoraan sanoen vastuutonta ajatella, että ratkaisu huoltosuhteeseen tai työvoimapulaan löytyisi työperusteisesta maahanmuutosta. Varsinkaan huoltosuhteeseen liittyviä ongelmia maahanmuutolla ei ratkaista ikinä, Saukkonen sanoo HS:lle.

Tämä johtuu Saukkosen mukaan useista eri tekijöistä. Ensinnäkin Saukkosen mukaan Suomi kilpailee osaajista useiden vauraiden lähinaapurimaiden kanssa, eikä Suomen asema kilpailutilanteessa ole kummoinen.

– Jos verrataan palkkatasoa, Norja on hitosti parempi. Ihmiset tekevät rationaalisia valintoja, Saukkonen sanoo HS:lle.

Toiseksi Suomessa on maahanmuuttajia melko vähän. Tämä tarkoittaa vähäistä ketjumuuttoa eli sitä, että ihmiset liikkuisivat Suomeen yhteisössään jo muuttaneiden perässä.

Suomelta myös puuttuu pitovoimaa, eli tänne tullut ei aina jää maahan. Suomen työmarkkinat ovat myös vaikeat uusille tulijoille.

Puheet maahanmuutosta ovat Saukkosen mukaan epärealistisia myös siksi, ettei Suomella ole tosiasiassa asenteellisia tai tunnetason valmiuksia ottaa suurta määrää tulijoita ulkomailta vastaan, HS kirjoittaa.

Saukkosen mukaan työperäisellä maahanmuutolla on tiettyjä onnistumismahdollisuuksia pääkaupunkiseudulla ja Vaasan ja sen ympäristön kaltaisilla alueilla, mutta koko Suomen ratkaisuna se ei tule toimimaan. Suomen kuihtuvia syrjäseutuja työperäinen maahanmuutto ei Saukkosen mukaan pelasta. Siksi Suomella on hänen mukaansa edessään epämiellyttäviä rakenteellisia uudistuksia, joista keskustelua päättäjät kuitenkin välttelevät, HS kirjoittaa.