Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Tieto Kaius Niemen auton siirrosta tarkentui yritykseksi poistua parkkihallista – HS:n johdon mukaan tapahtuneen vakavuudesta annettiin oikea kuva

Helsingin Sanomien vt. vastaava päätoimittaja Antero Mukka sanoo, ettei lehden henkilöstöä ole johdettu tai ollut tarkoituksena johtaa harhaan perjantaina, jolloin työntekijöille on kerrottu Kaius Niemen lähdöstä ja sen syistä.

– Kerroimme sen, mikä oli siinä vaiheessa tiedossa. Pyrkimyksenä oli avata asiaa niin paljon kuin oli siinä vaiheessa edellytyksiä, Mukka sanoo STT:lle.

Niemi kertoi jättävänsä Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan paikan perjantaina. Häntä epäillään törkeästä rattijuopumuksesta. Sen kynnyksenä on vähintään 1,2 promillen alkoholipitoisuus veressä.

STT:n tietojen mukaan HS:n toimitukselle kerrottiin perjantaina, että Niemi oli siirtänyt autoaan Sanomatalon parkkihallissa Helsingin ydinkeskustassa. Myöhemmin samana päivänä MTV:n uutiset kertoi omien tietojensa pohjalta, että Niemi oli yrittänyt ajaa ulos hallista.

Maanantaina aamulla Niemi sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että hänen tarkoituksenaan oli ollut siirtää auto viereiseen kadunvarsiparkkiin odottamaan noutoa. Lehden mukaan järjestyksenvalvojat estivät Niemen pääsyn pysäköintitilasta ja pyysivät tätä ajamaan auton takaisin parkkiin. Peruuttaessaan Niemi kolhi autoaan lievästi.

Lehden toimitukselle pidettiin uusi info maanantaina. Mukka kokee, että tapahtuneen vakavuudesta annettiin oikea kuva jo perjantaina. Silloin toimituksen infossa tapahtunutta ei rajattu esimerkiksi Sanomatalon hallissa tapahtuvaan siirtoon.

– Aamun uutisessa asianomainen itse kertoo aikoneensa siirtää autoa. Se, mitä siirrolla tarkkaan ottaen tarkoitettiin, on tarkentunut tässä matkan varrella. Niillä tiedoilla se edelleen on ihan paikkaansa pitävää tietoa.

Niemen lähtöä vastaan vedottiin toimituksessa tuoreeltaan kannanotolla, johon kertyi Ylen mukaan kymmeniä nimiä.

"Epäily sama, oli aie millainen tahansa"

Mukka huomauttaa, että asiasta kerrottiin toimitukselle ja myös julkisuuteen pian tapahtuneen jälkeen perjantaina. Niemi lähti autolla liikkeelle seitsemän jälkeen, ja toimitusta informoitiin asiasta puolenpäivän jälkeen. Lehden emoyhtiö Sanoma vapautti Niemen tehtävästään kolmen maissa pidetyssä kokouksessa.

– Se oli tilannekuva, ja se oli hyvin epäselvä tuossa vaiheessa, kun tapahtumista oli vasta muutama tunti aikaa, Mukka sanoo.

Asiasta tiedotettiin hänen mukaansa vajavaisilla tiedoilla, koska sekä lehdellä että Sanomalla oli pyrkimys kertoa asiasta mahdollisimman nopeasti. Hän huomauttaa, että Niemi itse näki tilanteen sellaisena, ettei hänellä ole edellytyksiä jatkaa tehtävässä.

– Epäily törkeästä rattijuopumuksesta oli joka tapauksessa sama, oli siirtoaie millainen tahansa.

Sanoman hallitus on kertonut aloittaneensa uuden päätoimittajan etsimisen viipymättä.

Iltalehti kertoi omien tietojensa pohjalta perjantaina, että Niemelle olisi hallituksessa etsitty seuraajaa jo aiemmin. Mukka suhtautuu väitteeseen hyvin epäileväisesti.

– Mitään merkkiä siitä ei ole nähdäkseni ollut eikä aihettakaan. Sen mitä olen Sanoman hallituksen puheenjohtajalta kuullut, niin hallitus on ollut erittäin tyytyväinen Niemen toimintaan.

Sanoma kiisti väitteen Iltalehdelle. Samalla lehti oikaisi alkuperäistä tietoaan niin, että sen mukaan harkintaa on tehty Sanomassa, ei Sanoman hallituksessa.

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma on STT:n pääomistaja.