Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aftonbladet: Ikean huonekaluja ovat saattaneet valmistaa kidutetut poliittiset vangit Valko-Venäjällä

Ruotsalaisen huonekaluketjun Ikean huonekaluja ovat saattaneet valmistaa kidutetut poliittiset vangit Valko-Venäjällä, kirjoittaa ruotsalaislehti Aftonbladet.

Lehden mukaan asia paljastuu brittiläisen ympäristöjärjestön Earthsightin raportista ja myös ranskalainen tutkivan journalismin verkosto Disclose on raportoinut samasta asiasta.

Earthsight-järjestö syyttää useita eurooppalaisia huonekaluketjuja – kuten Ikeaa – siitä, että ne ovat alihankkijoidensa kautta ostaneet puuta ja huonekaluja Valko-Venäjän vankiloista. Eartsightin mukaan kauppa olisi jatkunut yli kymmenen vuotta.

– Puuteollisuus on hyvin tärkeää Valko-Venäjälle. Koska kyseessä oleva puu tulee valtion omistamista metsistä, lopputuloksena ne kaikki rahat menevät hallitukselle ja palvelevat (Aljaksandr) Lukashenkan hallintoa, sanoo Earthsightin johtaja Sam Lawson Aftonbladetissa.

Lukashenka johtaa Valko-Venäjää itsevaltaisesti, ja maa on Ukrainaan hyökänneen Venäjän läheinen liittolainen.

Ikea ei vastannut Aftonbladetin kysymyksiin. Huonekaluketju on julkaissut nettisivuillaan lausunnon asiaan liittyen.

– Otamme raportit vakavasti ja olemme huolissamme. Tutkimme väitteitä. Tällä hetkellä meillä ei ole todisteita, jotka vahvistaisivat raporttien väitteet. Ihmisoikeuksien loukkauksilla, kuten pakkotyöllä, ei ole sijaa toiminnassamme, lausunnossa sanotaan.

Aftonbladet kertoo, että Ikea keskeytti valkovenäläisen puun ostamisen sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime helmikuussa. Kesäkuussa ketju vetäytyi maasta kokonaan.

Ikea on aiemmin myöntänyt, että poliittiset vangit tekivät pakkotyötä huonekalutehtaissa entisessä Itä-Saksassa.