Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronaprotesteista uutisoinut BBC:n toimittaja oli tuntien ajan kiinni otettuna Kiinassa

Kiinan koronaprotesteista uutisoinut Britannian yleisradioyhtiö BBC:n toimittaja otettiin kiinni Shanghaissa, kertoi BBC varhain maanantaina. Toimittaja Ed Lawrence oli kiinni otettuna useita tunteja ennen kuin hänet vapautettiin.

BBC kertoo olevansa äärimmäisen huolissaan tapahtuneesta ja siitä, että toimittaja otettiin kiinni hänen tehdessään työtään akkreditoituna journalistina. BBC:n mukaan Lawrencea lyötiin ja potkittiin kiinnioton yhteydessä ja hänelle laitettiin käsiraudat. Kiinan viranomaiset eivät BBC:n mukaan ole antaneet toimittajan kiinniotolle uskottavaa selitystä eivätkä pyytäneet anteeksi.

Kiinan ulkoministeriö sanoo, että paikallisten viranomaisten mukaan toimittaja ei kertonut olevansa toimittaja eikä esittänyt vapaaehtoisesti lehdistötunnuksiaan.

Britannian ulkoministeri James Cleverly kutsui tapahtunutta "syvästi häiritseväksi".

– Median vapautta ja protestoimisen vapautta on kunnioitettava. Millään maalla ei ole erivapautta tästä, hän tviittasi.

– Journalistien on voitava tehdä työnsä ilman uhkailua, Cleverly kirjoitti.

Kiinassa on loppuviikon aikana puhjennut harvinaisia mielenosoituksia maan tiukkaa koronapolitiikkaa vastaan. Maan suurimpiin kaupunkeihin levinneissä mielenosoituksissa on paikoin vaadittu myös presidentti Xi Jinpingin eroa.

Suuret mielenosoitukset ovat Kiinassa poikkeuksellisia.

– En ole nähnyt mitään tämän kokoluokan protesteja Shanghaissa niiden 15 vuoden aikana, jotka olen asunut täällä, kertoi paikallinen asukas Frank Tsai BBC:lle Shanghaissa, jossa tuhannet osoittivat mieltään viikonlopun aikana.

Shanghain poliisi vaitonainen kiinniottojen määrästä

Maanantaiaamuna Shanghaissa mielenosoitusten alueelle oli tuotu aitoja ja paikalla oli runsaasti poliiseja uusien mielenosoitusten estämiseksi, kertoo uutistoimisto AFP.

Kiinan poliisi on ottanut maanantaina kiinni ainakin kolme ihmistä mielenosoituspaikalla, kertovat AFP:n toimittajat. Kysyttäessä syytä yhdelle kiinniotoista poliisi sanoi AFP:lle, että kiinni otettu "ei totellut järjestelyjämme".

AFP:n toimittajat näkivät useita kiinniottoja myös sunnuntai-iltana. Shanghain poliisi ei ole vastannut uutistoimiston kysymyksiin siitä, kuinka monta ihmistä on otettu kiinni.

Pekingiin suunniteltu protesti puolestaan kuihtui ennen alkuaan, kun kymmenet poliisit ja poliisiautot tukkivat risteyksen lähellä suunniteltua kokoontumispaikkaa Haidianin alueella. Poliisi otti kiinni yksittäisen mielenosoittajan, joka oli ripustanut Sitongin sillalle presidentti Xitä kritisoivia banderolleja.

Maininnat protesteista oli AFP:n mukaan pitkälti siivottu kiinalaisista sosiaalisista medioista maanantaihin mennessä.

Aasiassa pörssit avautuivat maanantaina laskuun sijoittajien kantaessa huolta Kiinan tilanteen kärjistymisestä. Hongkongin pörssin yleisindeksi laski yli kolme prosenttia ja Shanghain pörssi yli prosentin. Myös raakaöljyn hinta laski.

Nollakoronapolitiikalle ei näy loppua

Kiina on viimeisenä maana maailmassa pitänyt kiinni tiukasta nollakoronalinjasta. Tiukka linja on pitänyt koronakuolemien määrän Kiinassa suhteellisen pienenä, mutta on vaatinut jatkuvia tiukkoja sulkutoimia ja tehnyt kansalaisten arjesta ennalta arvaamatonta.

Rajoituskierteelle ei ole myöskään näkyvissä loppua, sillä herkästi tarttuvan omikronmuunnoksen tukahduttaminen edes Kiinan tiukoilla toimilla vaikuttaa mahdottomalta. Presidentti Xi näyttää myös laittaneen arvovaltansa peliin nollakoronalinjan puolesta.

Kiinan ulkoministeriö vakuutti maanantaina uskovan hallinnon koronanvastaisen taistelun onnistumiseen.

Kiinassa on viime päivinä raportoitu ennätysmääriä koronatartuntoja tiukoista rajoitustoimista huolimatta. Iäkkäiden rokotusaste on Kiinassa melko alhainen, minkä lisäksi Kiinassa käytettyjen kotimaisten koronarokotteiden ei uskota olevan teholtaan länsimaisten rokotteiden veroisia.

Viime päivinä suuttumusta koronatoimiin on Kiinassa lisännyt kymmenen kuolonuhria torstaina vaatinut asuinrakennuksen tulipalo Ürümqin kaupungissa Xinjiangissa. Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt tietoja, joiden mukaan Ürümqin tiukat koronasulut olivat pelastustoimien haittana. Viranomaiset ovat kiistäneet tämän.

Kiinan ulkoministeriö syytti maanantaina "sosiaalisessa mediassa olevien voimien, joilla on taka-ajatuksia" yhdistäneen tulipalon koronatoimiin.

Viranomaiset kertoivat maanantaina, että Ürümqin koronarajoituksia lievennetään ainakin osittain: jopa viikoiksi koteihinsa määrätyt asukkaat saavat tiistaista alkaen matkustaa busseilla asioille asuinalueillaan.

Eilen viranomaiset sanoivat, että tietyt välttämättömät yritykset matalan riskin alueilla voivat hakea toiminnan uudelleenkäynnistämistä rajoitetulla kapasiteetilla.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.