Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Finnwatch: Osa yrityksistä luopunut liiketoiminnoista Israelin siirtokunnissa

Kansalaisjärjestö Finnwatchin tekemän selvityksen mukaan osa Suomen markkinoille kytkeytyneistä yrityksistä on luopunut liiketoiminnoistaan Israelin siirtokunnissa. Siirtokunnat ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia.

Finnwatchin mukaan näin ovat tehneet Alstom, Veolia, General Mills, Heineken, G4S, Avgol ja Soda Stream. Aiemmassa raportissaan vuonna 2012 Finnwatch oli listannut nämä seitsemän yritystä siirtokunnissa toimivien yritysten joukkoon.

Finnwatch kiittelee myös kauppayhtiö Keskoa. Järjestön mukaan Kesko on ainoana tutkituista kaupan ketjuista ottanut käyttöön omia merkkejään ja omaa maahantuontiaan koskevan linjauksen, joka kieltää siirtokuntatuotteet ja -raaka-aineet.

– Yritystoiminta siirtokunnissa rikkoo kansainvälisiä yritysvastuuperiaatteita. On tärkeää, että yritykset ovat toimineet oikein ja kantaneet ihmisoikeusvastuunsa asiassa, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér tiedotteessa.

Tänään julkaistussa raportissa Finnwatch on kartoittanut yhteensä 40 yrityksen ja eläkesijoittajan taloudellisia kytköksiä Israelin siirtokuntiin.

Alustatalouden firmat jatkavat toimintaa

Finnwatch sanoo, että kaikki yritykset eivät toimi vastuullisesti. Järjestön mukaan useat alustatalouden yritykset, kuten Wolt ja AirBnB, jatkavat toimintaansa siirtokunnissa.

Raportin mukaan yhteyksiä siirtokuntiin löytyi myös muun muassa Pizza Hut -ketjulta ja autonvalmistaja Volvolta.

Suomessa myös myydään siirtokuntatuotteita, Finnwatch sanoo. Järjestön mukaan esimerkiksi Alkon valikoimista löytyi siirtokunnista tuotavia viinejä.

Finnwatchilta saa sapiskaa myös työeläkeyhtiö Elo, jonka sijoitussalkusta löytyi Finnwatchin mukaan eläkesijoittajista eniten siirtokuntayhteyksiä.

Finnwatch kieltäisi maahantuonnin

Finnwatchin mukaan heidän raporttinsa osoittaa, että siirtokunnissa toimiviin yrityksiin kohdistuvat boikotit toimivat.

– Ihmisoikeuksien suojeleminen on kuitenkin ensisijaisesti valtioiden tehtävä. EU:n tulisikin kieltää siirtokuntatuotteiden maahantuonti EU-alueelle sekä säätää soveltamisalaltaan laaja yritysvastuulaki, Finér sanoo.

Finnwatch on suomalaisen yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö. Sen taustalla on joukko suomalaisia kehitys-, kuluttaja-, ay- ja ympäristöjärjestöjä.