Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielenosoitukset vaikuttavat hiljentyneen Kiinassa poliisin läsnäolon myötä

Kiinassa poikkeukselliset, tiukkaa koronapolitiikkaa vastustavat mielenosoitukset näyttävät toistaiseksi hiljentyneen. Poliisi on tiistaina partioinut näkyvästi Pekingissä ja Shanghaissa, eurooppalaismediat kertovat.

Maanantaille suunnitellut mielenosoitukset eivät toteutuneet kummassakaan kaupungissa. Uutistoimisto AFP:n toimittajien mukaan aiempien mielenosoituspaikkojen läheisyyteen oli asemoitunut paljon poliiseja ja poliisiautoja.

Tänäänkään ei toistaiseksi ole raportoitu protestiliikehdintää.

Viikonloppuna protesteihin osallistuneet ihmiset kertoivat AFP:lle maanantaina saaneensa viranomaisilta puhelinsoittoja, joissa vaadittiin tietoja heidän liikkeistään.

Viikonlopun protesteja lietsoi torstaina kymmenen kuolonuhria vaatinut asuinrakennuksen tulipalo Ürümqin kaupungissa Xinjiangissa. Sosiaalisessa mediassa kiertäneiden tietojen mukaan tiukat koronasulut olisivat haitanneet pelastustoimia, minkä viranomaiset ovat kiistäneet.

Protestit siivottiin pois sosiaalisesta mediasta

Hongkongin kiinalaiselle yliopistolle kokoontui maanantaina kymmeniä ihmisiä muistamaan Ürümqin tulipalon uhreja.

– Älkää katsoko pois, älkää unohtako, mielenosoittajat huusivat.

Myös Shanghaista 170 kilometriä lounaaseen sijaitsevassa Hangzhoussa osoitettiin mieltä maanantaina. Kaupungin keskustassa oli hajanaisia protesteja huolimatta lukuisista poliiseista.

Protesteissa on kanavoitu myös laajempaa tyytymättömyyttä kommunistisen puolueen hallintoon. Jotkut mielenosoittajat ovat jopa vaatineet presidentti Xi Jinpingin eroa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan protesteihin liittyvä sisältö on Kiinassa pitkälti siivottu pois sosiaalisesta mediasta. Sensuroitujen hakusanojen joukossa ovat muun muassa sanat Shanghai ja Ürümqi, mutta myös A4 ja valkoinen paperi. Jälkimmäiset termit viittaavat tyhjiin paperiarkkeihin, joita mielenosoituksissa on käytetty sananvapauden rajoittamisen symbolina.

Britannia kutsui Kiinan suurlähettilään puhutteluun

Britannian ulkoministeriö kutsui tiistaina Kiinan Lontoon-suurlähettilään puhutteluun. Britannian ulkoministeri James Cleverly on vahvistanut tiedon.

Taustalla on tapaus, jossa Kiinan koronaprotesteista uutisoinut Britannian yleisradioyhtiö BBC:n toimittaja otettiin kiinni Shanghaissa. BBC:n mukaan toimittajaa lyötiin ja potkittiin kiinnioton yhteydessä, ja hän oli kiinniotettuna useita tunteja.

Ulkoministeri Cleverly kutsui tapahtunutta maanantaina "syvästi häiritseväksi".

Kiina aikoo tehostaa ikääntyneiden rokottamista

Kiina sanoo nopeuttavansa yli 60-vuotiaiden rokotustahtia koronavirusta vastaan, uutistoimisto AFP kertoo. Kansallinen terveyskomitea sanoo asettavansa työryhmän tekemään erityisjärjestelyjä ikääntyneiden rokottamiseksi.

Erityisesti iäkkäiden ihmisten matalan rokotusasteen on katsottu vaikuttaneen siihen, että Kiina on pitänyt kiinni tiukasta nollakoronalinjastaan, jossa pieniinkin tartuntamääriin on reagoitu erittäin tiukoilla sulkutoimilla.

Yli 80-vuotiaista ihmisistä vain vajaat 66 prosenttia on täysin rokotettu koronaa vastaan, viranomaiset kertoivat tiistaina. Kiina ei toistaiseksi ole hyväksynyt mrna-rokotteita yleiseen käyttöön.

Kiinassa on viime päivinä raportoitu maalle ennätyksellisiä tartuntamääriä, 30 000–40 000 uutta tartuntaa päivässä. Luvut ovat kuitenkin pieniä suhteessa Kiinan 1,4 miljardin asukasmäärään.

- - -

Lähteinä myös BBC ja Guardian.