Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Macron ja Biden keskustelevat kauppasuhteista ja Kiinasta

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tapaavat tänään Valkoisessa talossa. Kaksikon keskustelujen odotetaan keskittyvän transatlanttisen kaupan ongelmiin ja Kiinan suhteisiin.

Muina aiheina esiin noussevat muun muassa Ukrainan sota ja Iranin ydinohjelma. Biden isännöi nyt Macronia ensimmäistä kertaa presidenttikaudellaan Washingtonissa.

Macron ottanee esille Ranskaa erityisesti huolettavan IRA-ohjelman tukiaiset, jossa amerikkalaisia ympäristöystävälliseksi luokiteltuja yrityksiä tuetaan miljardeilla dollareilla. Tukiaisten on määrä samalla auttaa Yhdysvaltojen kovan inflaation hillitsemisessä.

Monien EU-maiden mukaan tukiaiset vääristävät pahasti kilpailua, ja pakottavat ne aloittamaan omat tukiohjelmansa, mikäli yritykset eivät halua mennä konkurssiin. Macronin mukaan Yhdysvallat on näin viemässä Euroopan työpaikat.

– Tämä on super-aggressiivista meidän yrityksiämme kohtaan. IRA voi korjata teidän asianne, mutta se tuo lisää ongelmia minulle. Pahoittelen, että puhun näin suoraan, Macron sanoi keskiviikkona lounastaessaan poliitikkojen ja yritysjohtajien kanssa.

Valkoinen talo oli asiasta luonnollisesti täysin toista mieltä.

– IRA tuo mukanaan merkittäviä etuja eurooppalaisille yhtiöille ja hyödyttää myös EU:n energiaturvallisuutta. Ei tämä ole mikään nollasummapeli, vakuutteli Valkoisen talon edustaja Karine Jean-Pierre.

Viiniä, juustoja ja musiikkia

Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby muistutti, että Kiina on toinen keskusteluja hallitseva aihe.

– Uskomme, että ei vain Ranska, vaan kaikki muutkin G7-maat – ja totta puhuen myös Nato-liittolaisemme – näkevät Kiinan haasteet ja uhat samalla tavalla, Kirby sanaili.

Macronin ja Bidenin kiireinen keskustelupäivä päättyy hienostuneeseen päivälliseen italialaisessa ravintolassa Washingtonissa yhdessä puolisoiden kanssa. Tarjolla on luonnollisesti muun muassa ranskalaisten ikisuosikkeja viiniä ja juustoja, mutta tällä kertaa ne ovat kaikki peräisin amerikkalaisilta tuottajilta.

Päivällisen palanpainikkeeksi on tarjolla myös musisointia, sillä valtionpäämiehille esiintyy taannoin Grammy-palkintoja kahminut Jon Batiste.