Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Ranskassa sairaala perunut toimenpiteitä kyberhyökkäyksen vuoksi, ajokeli voi tänään olla huono

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Euroalueen valtiovarainministerit käsittelevät talouspolitiikan ohjaamista Brysselissä

Euroalueen valtiovarainministerit tapaavat tänään Brysselissä. Kokouksessa on määrä käsitellä muun muassa euroalueen alustavia budjettisuunnitelmia sekä euroalueen julkisen talouden tilanteen näkymiä. Niin ikään käsittelyssä ovat komission suositukset euroalueelle ensi vuodeksi.

Käsittelyssä on myös koko kehikko, jolla unioni voi jäsenmaita talouspolitiikassa ohjata.

Suomea kokouksessa edustaa valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.).

Uudet Venäjää koskevat öljypakotteet astuvat tänään voimaan

Venäjän öljynvientiä koskevat pakotteet tiukentuvat tänään. Voimaan tulevat sekä EU:n tuontikielto venäläisen raakaöljyn merikuljetuksille että hintakatto venäläiselle öljylle. EU, G7-maat ja Australia päättivät vastikään hintakatoksi 60 dollaria barrelilta. Tuontikiellosta päätettiin kesäkuussa.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan mukaan tiukennukset tuskin vaikuttavat polttoaineen hintaan Suomessa. Tutkija Ville Kaitilan mukaan tulevista rajoituksista on tiedetty pitkään, joten ne ovat jo sisällä hinnoissa.

Sipri: Aseteollisuuden sadan suurimman yrityksen myynti kasvoi vuonna 2021

Maailman aseteollisuuden sadan suurimman yrityksen myynti kasvoi vuonna 2021, vaikka tuotantoketjussa ilmeni pulmia ja haasteita. Näin toteaa Tukholman kansainvälinen rauhantutkimusinstituutti Sipri raportissaan, joka julkaistiin varhain maanantaina.

Siprin mukaan aseteollisuuden sadan suuryrityksen myynti oli viime vuonna arvoltaan 592 miljardia dollaria (noin 562 miljardia euroa). Summa kasvoi edellisvuodesta 1,9 prosenttia.

Viime vuosi oli Siprin mukaan jo seitsemäs peräkkäin, jolloin globaalin asemyynnin arvo nousi.

Belgiassa alkaa maan historian suurin oikeudenkäynti kuuden vuoden takaisesta terrori-iskusta

Belgiassa käynnistyy tänään maan historian mittavimman oikeudenkäynnin kuulemisvaihe, kun pääkaupungissa Brysselissä aletaan syynätä kuuden vuoden takaisia terrori-iskuja.

Syytettyjen penkillä istuu yhdeksän ihmistä. Heistä viisi on aiemmin tuomittu Ranskassa Pariisin vuoden 2015 terrori-iskusta, jossa sai surmansa 130 ihmistä. Oikeudenkäynti järjestetään tiukoin turvatoimin sotilasliitto Naton entisessä päämajassa.

Maaliskuussa 2016 tehdyissä pommi-iskuissa kuoli yhteensä 32 ihmistä. Tekijät iskivät ensin Brysselin kansainvälisen lentokentän lähtöaulassa ja noin tuntia myöhemmin Maalbeekin metroasemalla vain muutaman sadan metrin päässä EU-instituutioista. (Lähde: AFP)

Kiinassa koronarajoitukset höllentyvät - Shanghaissa saa tänään mennä puistoihin ja nousta bussiin ilman koronatestiä

Kiinassa koronarajoitusten höllentäminen jatkuu laajojen rajoituksia vastustaneiden mielenosoitusten jälkeen.

Tästä päivästä alkaen maan suurimmassa kaupungissa Shanghaissa ei enää vaadita negatiivista koronatestiä julkisilla kulkuvälineillä matkustamiseen tai puistoissa käyntiin. Kaupunki tiedotti asiasta eilen. Tiedotteen mukaan rajoitusten "optimointia ja muuttamista jatketaan" tilanteen ja kansallisten linjausten pohjalta.

Kiinan suurimmista metropoleista myös Pekingissä, Shenzhenissä ja Kantonissa on viime päivinä höllennetty rajoituksia. (Lähde: AFP)

Donald Trumpin kommentti perustuslaillisista säännöistä luopumisesta herätti kritiikkiä yli puoluerajojen

Yhdysvalloissa entisen presidentin Donald Trumpin ehdotus luopua kaikista säännöistä on kerännyt moitteita sekä demokraattien että republikaanien riveissä.

Truth Social -alustallaan julkaisemassaan päivityksessä Trump toisti perusteettomia salaliittoteorioita siitä, kuinka Yhdysvaltojen viime presidentinvaalit olivat vilpilliset ja kuinka teknologiayhtiöt ja demokraatit olivat mukana petoksessa.

Ex-presidentti kirjoitti, että näin massiivinen petos mahdollistaa kaikista säännöistä, sääntelyistä ja pykälistä luopumisen, myös niiden, jotka kuuluvat perustuslakiin.

Valkoisen talon ja demokraattien lisäksi Trumpin kannanottoa ovat arvostelleet useat republikaanit. (Lähde: AFP)

Ranskassa sairaala perunut toimenpiteitä kyberhyökkäyksen vuoksi

Ranskan Versaillesissa sairaala on joutunut perumaan toimenpiteitä ja siirtämään potilaita jouduttuaan kyberhyökkäyksen kohteeksi viikonloppuna, maan terveysministeriö kertoi sunnuntaina.

Yhteensä kuusi potilasta sekä teho- että vastasyntyneiden osastolta siirrettiin lauantai-iltaan mennessä, ja lisää siirtoja voi olla tulossa, sanoi Ranskan sosiaali- ja terveysministeri Francois Braun vieraillessaan sairaalassa.

Alueen terveysviraston mukaan sairaala tekee kaikkensa pitääkseen päivystyksen toiminnassa.

Hakkerit ovat tehneet kyberhyökkäyksiä Ranskan sairaaloihin ja terveydenhuoltoverkostoon useiden kuukausien ajan. (Lähde: AFP)

Lunta luvassa tänään maan pohjoispuoliskolle - ajokeli voi olla vaarallinen Meri-Lapissa

Suomen pohjoispuoliskolla saadaan tänään lumisateita. Ilmatieteen laitoksen mukaan on odotettavissa monin paikoin huonoa ja osassa maata vaarallista ajokeliä.

Meri-Lapissa on syytä varautua vaaralliseen liikennesäähän. Lisäksi ajokeli on huono muualla Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Pakkasen odotetaan nipistelevän etelässä enimmillään viidessä ja pohjoisessa noin kymmenessä asteessa.

Itsenäisyyspäivänä tiistaina hiutaloi maassa kaksikin sadealuetta: toinen pohjoisessa ja toinen maan etelä- ja itäosissa.

Minnesota kaatoi Dallasin voittolaukauskilpailussa Hintzin hattutempusta huolimatta

Jääkiekon NHL:ssä Minnesota Wild vei voiton Dallas Starsista tiukan pelin jälkeen voittolaukauskilpailussa.

Ottelun loppulukemiksi nakuteltiin lopulta 6–5.

Dallas Starsin Roope Hintz oli joukkueensa tähtipelaaja ja urakoi tehot 3+1. Hintz epäonnistui kuitenkin voittolaukauksessaan, minkä johdosta Minnesota vei pisteet kotiin.

Myös Starsin puolustaja Esa Lindell kartutti pistetiliään hankkimalla syöttöpisteen.

Winnipeg Jets kaatoi kotikaukalossaan Anaheim Ducksin numeroin 5–2.

Saku Mäenalanen laukoi Jetsin avausmaalin ottelun toisessa erässä. Kolmannessa erässä hän hankki vielä tehopisteen syöttämällä Morgan Barronin tekemän maalin.

Olli Määtälle kaksi tehopistettä jääkiekon NHL:ssä - suomalaismaalivahdeilla kiirettä

Jääkiekon NHL:ssä Buffalo Sabres vei voiton San Jose Sharksista luvuin 6–3. Kotivoittoa pääsi juhlimaan Buffalon maalissa 26 kertaa torjunut Ukko-Pekka Luukkonen.

Ohiossa Columbus hävisi Detroit Red Wingsille kotikaukalossaan 4–2. Detroitin maalilla Ville Husso onnistui 32:ssa torjunnassa.

Detroitin Olli Määttä keräsi syöttöpisteen Austin Czarnikin iskemästä ottelun avausmaalista sekä kolmannen erän viimeisen maalin syötöstä Andrew Coppille.

Columbuksen puolella Joonas Korpisalo torjui 31 kertaa.