Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Digita: Linnan juhlien katselu perinteisen televisiojakelun kautta on energiatehokkaampaa kuin suoratoistopalvelun kautta katseleminen

Itsenäisyyspäivänä monien ruuduilla näkyviä Linnan juhlia on energiatehokkaampaa katsella perinteisestä televisiosta kuin suoratoistopalvelun kautta, kertoo verkko-operaattori Digita.

Audiovisuaaliset sisällöt kannattaa verkko-operaattorin mukaan jaella suurille väestömäärille maanpäällisen jakeluverkon eli broadcasting-jakelun kautta, sillä siten on mahdollista säästää energiaa yhteiskunnallisella tasolla.

Broadcasting-jakelun kautta katsellessa energiakulutus oli Euroopassa vuonna 2020 keskimäärin 14 wattituntia katselutuntia kohden, kertoo koko Euroopan kattanut, lähetyksiin ja striimaamiseen keskittynyt LoCat-energiankulutustutkimus. Samankaltaisiin tuloksiin päätyi Digitan mukaan myös Britannian viestintäviranomaisen selvitys.

Kulutus on pientä verrattuna suoratoistopalveluiden jakelun kulutukseen, joka oli tutkimuksen mukaan keskimäärin 153 wattituntia katselutunnilta. Tutkimuksessa ei ole kuitenkaan otettu huomioon katselulaitteen energiankulutusta. Esimerkiksi television virrankulutus on Digitan mukaan tyypillisesti 56 wattituntia katselutunnilta.

Energiansäästö ei kuitenkaan näy kuluttajan sähkölaskussa

Broadcasting-jakelun vähäisempi kulutus johtuu lähetysverkkojen tehokkuudesta sekä kodin vastaanottolaitteiden yksinkertaisuudesta, kertoo Digitan tv- ja videoliiketoiminnasta vastaava Teppo Ahonen tiedotteessa.

– Kaiken kaikkiaan broadcast-verkkojen kulutus on hyvin vähäinen mobiililaajakaistaverkkoihin verrattuna, hän sanoo STT:lle.

Ahonen korostaa, että energiasäästö ei kuitenkaan näy yksittäisen kuluttajan sähkölaskussa, sillä kyse on suuremmasta kokonaisuudesta.

Kaikkea ei kuitenkaan ole mahdollista aina katsoa reaaliajassa televisiosta, jolloin suoratoistopalvelut ovat ainoa vaihtoehto.

– Suoratoistopalvelut ovat parhaimmillaan siinä niiden henkilökohtaisessa sisällössä ja ajasta riippumattomuudessa, hän sanoo STT:lle.