Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Olkiluoto 3:n sähköntuotanto jatkuu aikaisintaan joulukuun lopulla – Fingrid: riski sähköpulaan joutumisesta kasvanut

Olkiluoto 3:n sähköntuotanto jatkuu aikaisintaan joulukuun lopulla, kertoo ydinvoimayhtiö Teollisuuden Voima (TVO).

TVO kertoo, että laitostoimittajan eli Areva-Siemens-konsortion mukaan sähköntuotanto jatkuu aikaisintaan 25. joulukuuta ja säännöllinen sähköntuotanto alkaisi näin ollen helmikuussa. Aikatauluun liittyy vielä epävarmuuksia.

TVO:n mukaan Olkiluoto 3:n syöttövesipumppujen vaurioiden selvitystyöt ovat edenneet loppusuoralle. Syöttövesipumppujen juoksupyörien säröjen tarkemmat tutkimukset ja perussyyselvitykset jatkuvat.

Selvitysten valmistuttua tehdään päätös laitoksen käynnistämisestä. Tulosten mahdollisista vaikutuksista aikatauluun tiedotetaan heti selvitysten valmistuttua, TVO kertoo.

Fingrid: Olkiluoto-ilmoitus kasvattanut riskiä talviseen sähköpulaan joutumisesta

Kantaverkkoyhtiö Fingrid päivitti arviotaan sähkön riittävyydestä TVO:n ilmoituksen jälkeen. Riski sähköpulaan joutumisesta talvipäivinä on kasvanut, koska Olkiluoto 3:n käyttöönotto viivästyy, Fingrid kertoi tiedotteessaan.

Sähkön käytön talven kulutushuipun Fingrid arvioi edelleen 14 400 megawattiin, mutta ilman Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitoksen kapasiteettia kotimaisella tuotannolla pystytään kattamaan vain 11 300 megawattia.

Fingrid arvioi, että kun sähköä on saatavilla aiemmin arvioitua vähemmän, sähkön säästämisen ja sen käytön ajoittamisen tärkeys korostuu.

– Merkittävä epävarmuustekijä sähkön riittävyydessä on tulevan talven säätila ja Etelä-Ruotsista tuotavan sähkön saatavuus, jonka osalta seuraamme Itämeren alueen sähkömarkkinoiden tilannetta, Fingridin voimajärjestelmän käytön johtaja Tuomas Rauhala sanoo tiedotteessa.

Syöttövesipumppujen vaurioista kerrottiin lokakuussa

Syöttövesipumppujen sisäosissa havaituista vaurioista kerrottiin alun perin lokakuun puolivälissä. Ydinvoimalan turbiinilaitoksella sijaitsevilla syöttövesipumpuilla pumpataan vesi syöttövesitankista höyrystimiin. Pumppujen vaurioilla ei ole vaikutusta ydinturvallisuuteen.

Marraskuussa TVO ilmoitti aikatauluksi, että Olkiluoto 3:n sähköntuotanto jatkuisi aikaisintaan 11. joulukuuta ja säännöllinen sähköntuotanto alkaisi aikaisintaan tammikuun lopussa.

Viikko sitten TVO kertoi, että syöttövesipumpun halkaistun juoksupyörän laboratoriotutkimukset olivat valmistuneet ja tarkka käyttöhistoria selvitetty. Lisäksi oli selvitetty samantyyppisten pumppujen käyttökokemuksia maailmalta. Tuolloin TVO ei antanut päivitystä sähköntuotannon aikataulusta.

Kun säännöllinen tuotanto aikanaan alkaa, Olkiluoto 3:n sähköntuotannon odotetaan vastaavan noin 14:ää prosenttia Suomen sähkön kokonaiskulutuksesta. Olkiluodon kolmosreaktorin sähköteho on noin 1 600 megawattia.