Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Kansainvälisestä konferenssista miljardin euron tuki Ukrainalle

Pariisissa järjestetyssä kansainvälisessä avustuskonferenssissa on luvattu noin miljardi euroa sodan runteleman Ukrainan auttamiseksi tänä talvena. Lähes puolet summasta ohjataan Ukrainan energiasektorille, kertoi Ranskan ulkoministeri Catherine Colonna.

Konferenssiin osallistui Colonnan mukaan myös useita sellaisia valtioita, jotka eivät yleensä ole osallistuneet Ukrainan tukemiseen. Colonna korosti, että luvattu summa on avustus, ei laina.

Zelenskyi: Ukrainan energiasektori tarvitsisi 800 miljoonan euron hätäavun

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukraina tarvitsisi noin 800 miljoonan euron edestä hätäapua maan energiasektorille.

Zelenskyi puhui videoyhteydellä Pariisissa tänään järjestettävässä kansainvälisessä konferenssissa, joka keskittyy Ukrainan tarvitsemaan apuun.

Zelenskyin mukaan summa on suuri, mutta kustannukset ovat pienemmät kuin mahdollisen sähköjen katkeamisen kustannukset olisivat.

– Toivon, että päätöksiä tehdään sen mukaisesti, presidentti sanoi.

Venäjä on tehnyt iskuillaan merkittävää tuhoa Ukrainan energiantuotantoon. Presidentin mukaan Ukrainassa on tarvetta muuntajille, voimalinjojen korjausvarusteille, generaattoreille ja kaasuturbiineille.

Voimalaitosten kokemien tuhojen vuoksi Ukraina tarvitsee tänä talvena odotettua enemmän kaasua, Zelenskyi sanoi.

Pariisin konferenssia isännöivän Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan kokous keskittyy lyhyen aikavälin tuen tarjoamiseen Ukrainalle.

– Hyvin konkreettisesti kyse on sitoumuksista toimittaa generaattoreita, auttaa korjaamaan infrastruktuuria, toimittaa ledejä valaistukseen, presidentti kuvaili.

Zelenskyi vetosi eilen G7-maihin ja sanoi Ukrainan tarvitsevan talveksi lisää kaasua ja aseita. Ukraina tarvitsee presidentin mukaan noin kaksi miljardia kuutiometriä lisää kaasua sekä esimerkiksi tankkeja ja pitkän matkan ohjuksia.

Ukrainan pääministeri: IAEA:n tarkkailijoita viiteen ydinvoimalaan

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on päättänyt sijoittaa tarkkailijoitaan pysyvästi Ukrainan ydinvoimaloihin. Asiasta kertoo sosiaalisessa mediassa Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal, joka on tavannut IAEA:n johtajan Rafael Grossin Pariisissa.

Shmyhalin mukaan IAEA:n ryhmien tarkoituksena on turvata ydinvoimalat ja rekisteröidä kaikki yritykset vaikuttaa niihin ulkoapäin, erityisesti Venäjän pommitukset.

Pääministerin mukaan IAEA:n ryhmät sijoitetaan Zaporizhzhjan, Tshernobylin sekä kolmen muun voimalan alueelle. Tarkempaa ajankohtaa tai tarkkailun keston pituutta Shmyhal ei kuitenkaan maininnut.

IAEA on jo aiemmin lähettänyt ryhmiään Zaporizhzhjaan.

Shmyhal sanoi myös toistaneensa tapaamisessaan Grossin kanssa vetoomuksen siitä, että Zaporizhzhjan ydinvoimalan alue demilitarisoitaisiin.