Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtiontalouden tarkastusvirasto uudistaa organisaatiotaan – "Henkilöstö koki nykyisen mallin virastoon huonosti sopivaksi"

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) uudistaa organisaatiotaan.

Tarkastusviraston tehtävät jaetaan tulevan vuoden alusta tarkastusyksikköön, valvontayksikköön sekä yhteiset palvelut -yksikköön. VTV:n pääjohtajan Sami Yläoutisen mukaan uudistuksella tavoitellaan selkeämpää vastuunjakoa ja parempaa johtamismallia.

Viraston toiminta ja taloudenhoito joutuivat ennennäkemättömän huomion kohteeksi pääjohtajan tehtävästä irtisanotun Tytti Yli-Viikarin toimintaan liittyvien epäselvyyksien myötä.

Yläoutinen aloitti kuusivuotisen pääjohtajakautensa tammikuussa. Organisaatiouudistus on Yläoutisen alulle panema, mutta taustalla on jo ennen hänen kauttaan tehty kysely. Henkilöstö arvioi nykyisen organisaatiomallin toimivuutta.

– Viesti oli hyvin selkeä. Henkilöstö koki nykyisen mallin hyvin laajasti virastoon huonosti sopivaksi, Yläoutinen kertoo STT:lle.

Väistyvässä organisaatiomallissa ihmiset on sijoitettu oppimiskeskuksiin, mutta työtä tehdään vaikuttavuusalueilla.

– Tämä on varsin sekava malli, ja erilaiset vastuunjaot ovat todella epäselviä, Yläoutinen kertoo.

Oppimiskeskusten johtajat ovat toimineet lähiesimiehinä, joilla on ollut johdettavanaan 40–50 alaista.

– Onhan se selvää, että on todella vaikeaa tehdä tehokkaasti lähiesimiestyötä, jos alaisia on mahdottoman paljon.

Kun Yläoutinen sai omakohtaista kokemusta nykyisestä mallista, vahvistui käsitys siitä, että organisaatiomalli tulee uudistaa täysin.

Tekemiseen perustehtävien ulkopuolella suhtaudutaan kriittisesti

Yläoutisen mukaan uudistuksen tavoitteena on parantaa VTV:n toimintaa, ei parantaa julkisuuskuvaa tai mainetta.

Tavoitteena on, että työssä voidaan keskittyä tehokkaalla tavalla viraston perustehtäviin eli tarkastuksiin ja valvontaan.

– Jos ja kun tässä onnistumme, niin se aikaa myöten vaikuttaa varmasti positiivisella tavalla meidän ulkoiseen kuvaan, mutta en ole missään vaiheessa lähtenyt siitä, että nyt meidän pitää tehdä juttuja, jotta maine palautuisi, Yläoutinen sanoo.

Uudistukseen ei liity suoria henkilösiirtoja, mutta uusissa rekrytoinneissa painotus on perustehtävissä. Työaikaa on tarkoitus kohdentaa näihin perustehtäviin.

– Muuhun tekemiseen perustehtävien ulkopuolella suhtaudutaan kriittisten silmälasien läpi, Yläoutinen sanoo.

Tarkastus- ja valvontasuunnitelmaan päivitys

Tarkastusyksikkö vastaa valtion kirjanpitoyksiköiden tilintarkastamisesta ja vuosittain vaihtuvien tarkastusten toteuttamisesta. Käynnissä olevien ja uusien tarkastusten aiheet löytyvät tarkastus- ja valvontasuunnitelmasta, jonka seuraava päivitys julkaistaan tammikuun alussa. Tarkastusyksikköä johtaa Jaakko Eskola.

Valvontayksikköön sijoittuvat finanssipolitiikan sekä puolue- ja vaalirahoitusvalvonnan tehtävät ja finanssipolitiikan tarkastukset. Yksikkö vastaa myös kanteluiden ja väärinkäytösilmoitusten käsittelystä ja VTV:lle tulevista uusista, avoimuusrekisteriin liittyvistä tehtävistä. Valvontayksikön johtajana toimii Matti Okko.

Yhteiset palvelut -yksikön vastuulla on tuottaa ja kehittää muun muassa henkilöstö- ja talouspalveluja, tietohallintopalveluja sekä viestintään ja verkostoihin liittyviä palveluja. Yksikköä johtaa Tuula Sandholm.