Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Venäjä hyökkäsi jälleen ohjuksilla Ukrainaan, räjähdyksiä useissa kaupungeissa

Venäjä teki perjantaina jälleen uuden suuren ohjushyökkäyksen Ukrainaan. Mykolajivin alueen kuvernöörin Vitali Kimin mukaan Ukrainaan saatettiin ampua jopa 76 ohjusta, kertoi yleisradioyhtiö BBC.

Sähkön- ja vedenjakelu katkesivat useissa kaupungeissa iskujen vuoksi, ja ainakin kahden ihmisen kerrottiin saaneen surmansa Kryvyi Rihin kaupungissa Etelä-Ukrainassa.

– Jälleen uusi massiivinen isku energiainfrastruktuuriin. Hätätilan vaatimia sähkökatkoja tulee esiintymään, kiteytti energiaministeri Herman Halushtshenko.

Pultavan pormestarin Oleksandr Mamain mukaan koko Pultavan alue oli ilman sähköä. Samoin koko Harkovan kaupunki oli sähköttä.

Zaporizhzhjassa Etelä-Ukrainassa ukrainalaisten hallussa oleville alueille ammuttiin toistakymmentä ohjusta. Zaporizhzhjassa sijaitsee Euroopan suurin ydinvoimala, joka on toistuvasti jouduttu kytkemään irti sähköverkosta tulituksen vuoksi.

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell tuomitsi venäjän perjantaiset iskut.

– Nämä pommitukset ovat sotarikoksia ja barbaarisia. Kaikki vastuussa olevat on saatettava vastuuseen, hän sanoi lausunnossaan.

Venäjä on väittänyt, että perjantaiset iskut olisi kohdistettu sotilaallisiin kohteisiin. Borrell sanoi lausunnossaan, että iskut olivat jälleen yksi esimerkki Kremlin mielivaltaisesta terrorista.

Kiovassa sähkö- ja vesikatkoja

Kiovan pormestarin Vitali Klitshkon mukaan useilla kaupungin keskustan alueilla tapahtui räjähdyksiä.

Myös Desnjan alueelta Kiovassa kuultiin räjähdyksiä. Brittilehti Guardianin mukaan Desnjassa sijaitsee voimalaitos. Heti ei ollut selvää, oliko voimalaitokseen osunut.

Kiovan veden- ja sähkönjakelu oli osin poikki iskujen vuoksi eikä metro kulkenut, koska ihmiset olivat hakeutuneet suojaan metroasemille.

Ukrainan energiayhtiö Ukrenergo varoitti kansalaisia, että sähköjen palautumisessa saattaa kestää. Yhtiön mukaan etusijalle laitetaan kriittinen infrastruktuuri, kuten sairaalat, vedenhuolto- ja lämmönjakelulaitokset sekä jätevedenpuhdistamot.

Venäjän ohjusiskut ovat jättäneet miljoonat ukrainalaiset ilman sähköä kylmässä talvisäässä. YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk varoitti jo torstaina, että lisäiskut energiainfrastruktuuria vastaan voivat johtaa humanitaarisen tilanteen nopeaan huononemiseen ja lisätä entisestään pakolaisiksi lähtevien määrää.

Kärsittyään useita tappioita rintamalla Venäjä alkoi lokakuussa suunnata ohjusiskujaan Ukrainan infrastruktuuria vastaan. Taannoin arvioitiin, että liki puolet Ukrainan sähkönjakeluverkosta on vaurioitunut.

Stoltenberg: Venäjä valmistautuu pitkittyneeseen sotaan

Venäjä valmistautuu pitkittyneeseen sotaan Ukrainassa, sanoo sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Stoltenbergin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole luopunut tavoitteestaan hallita Ukrainaa.

– Meidän on ymmärrettävä, että presidentti Putin on valmis olemaan tässä sodassa pitkään ja käynnistämään uusia hyökkäyksiä.

Pääsihteerin mukaan Naton Ukrainan tukijoiden onkin jatkettava aseiden lähettämistä maahan, kunnes Putin tajuaa, ettei hän voi voittaa taistelukentällä.

Stoltenberg arvioi sodan loppuvan useiden sotien tapaan todennäköisesti neuvottelupöydässä. Hän kuitenkin vaati, että minkä tahansa ratkaisun pitäisi varmistaa, että Ukraina säilyy suvereenina ja itsenäisenä kansakuntana.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

-------

Juttua korjattu kello 19.25: Vitali Kim on Mykolajivin alueen kuvernööri, ei Mykolajivin pormestari.