Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Monet palvelut saatavilla myös joulun yli – osa kaupoista kuitenkin sulkee ovensa

Monet palvelut ovat Suomessa auki joulun pyhien yli vähintään rajoitetuilla aukioloajoilla. Esimerkiksi ruokakauppaan pääsee jouluna vaikka keskellä yötä.

Useat Prismat ja K-Citymarketit ovat auki kellon ympäri joulun pyhinä. Muut S-ryhmän ja Keskon ruokakaupat ovat auki vaihtelevasti joulun yli. Kauppojen aukioloajat voi tarkistaa S-ryhmän ja Keskon verkkosivuilta.

Kaikki Lidl-ruokakaupat ovat jouluaattona auki kello 8–16 tai 9–17. Joulupäivänä Suomen kaikki Lidlit ovat kiinni ja avaavat ovensa jälleen tapaninpäivänä.

Alkot ovat auki vielä tänään ja huomenna kello 9–21. Jouluaattona kaikki Alkot ovat auki kello 9–12. Joulupäivänä ja tapaninpäivänä kaikki Alkot ovat kiinni.

R-kioskit ovat jouluna auki pääsääntöisesti sunnuntain aukioloaikojen mukaan. Jotkut kioskit ovat näin ollen ainakin osan joulun pyhistä kiinni. Kioskikohtaiset aukioloajat voi tarkistaa R-kioskin verkkosivuilta löytyvästä listasta.

Apteekit ovat laajasti auki jouluna, mutta monessa apteekissa aukioloaikoja on rajoitettu. Apteekkariliiton apteekkien aukioloajat löytyvät verkosta apteekki.fi-sivulta.

Kaikkien Yliopiston Apteekkien yhteystiedot ja joulun aukioloajat löytyvät puolestaan keskitetysti Yliopiston Apteekin omilta sivuilta.

Postin myymälät ovat joulun ajan kiinni

Postipalveluita ei saa joulun pyhinä Postin omista toimipisteistä, koska kaikki Postin omat myymälät ovat kiinni jouluaatosta tapaninpäivään.

Suurin osa postipalveluista sijaitsee kuitenkin muissa toimipaikoissa kuin Postin omissa myymälöissä. Nämä toimipaikat ovat joulun pyhinä auki vaihtelevasti.

Kaikkien Postin palvelupisteiden sijainnit ja aukioloajat voi tarkistaa Postin verkkosivuilta löytyvästä kartasta. Kartassa ei välttämättä ilmoiteta joulun poikkeusaikoja, vaan ne on syytä tarkistaa toimipaikan, kuten ruokakaupan tai R-kioskin, omilta sivuilta.

Matkahuollon lähetysten palvelupisteet muun muassa K-kaupoissa ja R-kioskeissa ovat auki toimipaikkojen omien joulun aukioloaikojen mukaan. Kaikki palvelupisteet aukioloaikoineen löytyvät kartalta Matkahuollon verkkosivuilta.

Myöskään tässä kartassa ei välttämättä ilmoiteta joulun poikkeusaikoja, vaan ne on syytä tarkistaa erikseen toimipaikan sivuilta.

Kaukoliikenteen busseissa poikkeuksia

Liikenteessä on hyvä muistaa, että monet ABC- ja Neste-huoltoasemat myymälöineen ovat auki joulun pyhinä. Osa huoltamoista on kuitenkin auki normaalia rajoitetummin.

Osa ABC:n liikennemyymälöistä on lisäksi auki kellon ympäri joulun jokaisena päivänä. Huoltamokohtaiset aukioloajat voi tarkistaa ABC:n ja Keskon verkkosivuilta.

VR:n matkustajajunat kulkevat joulun yli päivittäin. Yöjunaliikenteeseen on lisätty 8. tammikuuta saakka sesonkiyöjunia joka toiselle päivälle. Lisävuorot kulkevat Helsingin ja Rovaniemen sekä Helsingin ja Kolarin välillä. VR:n junien kaikki joulun aikataulut ovat verkossa osoitteesta vr.fi.

Kaukoliikenteen linja-autoissa on joulun pyhinä jonkin verran poikkeuksia. Kaikkien bussien joulunajan aikataulut ovat Matkahuollon verkkosivuilla.

Keskusteluapua on tarjolla

Myös monet auttavat puhelimet ja kriisipalvelut päivystävät jouluna.

Esimerkiksi Mieli ry:n suomenkielinen kriisipuhelin päivystää joulun pyhinä vuorokauden ympäri jokaisena päivänä numerossa 09 2525 011. Palveluun voi soittaa nimettömästi.

Mannerheimin lastensuojeluliiton auttava puhelin- ja chat-palvelu lapsille sekä nuorille päivystää joulun pyhinä päivittäin kello 14–17. Palveluun voi soittaa tai kirjoittaa nimettömästi. Palvelu päivystää numerossa 116 111, ja siihen voi kirjoittaa osoitteessa nuortennetti.fi.

Ehyt ry:n päihdeneuvontapuhelin päivystää niin ikään joulun yli ympäri vuorokauden. Palvelussa saa neuvontaa ja keskustelutukea päihteisiin liittyvissä kysymyksissä ja huolissa. Päihdeneuvonta päivystää numerossa 0800 900 45. Puhelimeen voi soittaa nimettömästi.