Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Poliisi epäilee, että Rautjärven kirkkopaloon liittyy kuolleena löydetty mies – tutkinnanjohtajan mukaan myös toinen Rautjärven palo oli sytytetty tahallaan

Poliisi epäilee, että Rautjärven puukirkon polttamiseen liittyvä mies on sama, joka löytyi kuolleena myöhemmin sunnuntaina omakotitalon palopaikalta.

Poliisi pyysi maanantaina kirkon tuhopolttoepäilyn vuoksi tietoja 60–80-vuotiaan hoikan miehen liikkeistä. Nyt tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Saku Tielinen kertoo STT:lle, että kyseinen mies löytyi kuolleena myöhemmin joulupäivänä toisaalta Rautjärveltä Etelä-Karjalassa.

Ilta-Sanomat ja Iltalehti kertoivat tiistaina, että poliisi epäilee kuollutta miestä kirkon sytyttämisestä. Tielinen täsmentää STT:lle, että poliisi kaipaa yhä tietoja miehen liikkeistä ennen paloa ja sen jälkeen ja miehen toiminta on palon tutkinnassa keskeinen tutkintalinja.

Miehen liikkeiden lisäksi poliisi on pyytänyt ilmoittamaan viininpunaisen viistoperäisen, vuoden 2020 Opel Astran liikkeistä joulun ajalta.

– Mitään konkreettista näyttöä tai havaintoja ei tässä vaiheessa vielä ole, että hän olisi todennäköinen tekijä. Sen takia hänen liikkeistään on havaintoja pyydetty nimenomaan sillä ajatuksella, että onko joku nähnyt häntä siellä kirkolla tulipalon aikaan tai ennen sitä, Tielinen sanoo STT:lle.

Tutkinnanjohtaja: Toinen palo sytytetty tahallaan

Rautjärven yli 140-vuotiaassa kirkossa oli joulupäivän aamuna käynnissä jumalanpalvelus, kun kirkossa syttyi tulipalo. Paikalla oli poliisin mukaan noin 30 ihmistä. Myöhemmin samana päivänä noin 30 kilometrin päässä kirkon palopaikalta syttyi toinen tulipalo. Palaneen omakotitalon palopaikalta löytyi miehen ruumis.

Poliisi ei epäile omakotitalon paloon liittyvän rikosta, mutta Tielinen vahvistaa, että myös omakotitalo oli tahallaan sytytetty palamaan. Tielisen mukaan tällä hetkellä on jokseenkin varmaa, ettei talon luona ollut palon aikaan muita kuin kuolleena löydetty mies.

Tielinen sanoo, että kahdella Rautjärvellä syttyneellä palolla on hyvin ilmeinen ajallinen ja alueellinen yhteys.

– Sitä kautta mahdollisuus kasvaa sille, että nämä teot liittyvät toisiinsa ja palot olisi sytyttänyt sama henkilö.

Poliisi tutkii törkeänä tuhotyönä

Poliisi tutkii Rautjärven vanhan puukirkon paloa törkeänä tuhotyönä. Tielisen mukaan tutkintanimike voi vielä tarkentua tutkinnan edetessä. Poliisin mukaan kirkon ovissa oli naruja, jotka vaikeuttivat ihmisten pääsyä ulos palon alkaessa. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut, vaikka kirkko lopulta paloikin palossa täysin.

– Törkeän tuhotyön tunnusmerkistö käsittää jo sen, että sytytetään tulipalo ja aiheutetaan vakavaa hengen ja terveyden vaaraa suurelle ihmismäärälle, hän sanoo.

Toistaiseksi poliisi on puhuttanut kirkossa palon aikaan olleita ihmisiä ja kerännyt heidän havaintojaan tapahtuneista. Tielinen täsmentää, että poliisi on kuitenkin edelleen kiinnostunut kaikista havainnoista, jotka voivat auttaa palon tutkinnassa.

"Mikään tulipalo ei voi tuhota muistoja"

Rautjärven palanut kirkko oli valmistunut vuonna 1881, ja se kuului seurakuntaliitoksen myötä Ruokolahden seurakunnalle. Ruokolahden seurakunnan kirkkoherra Leena Haakana kertoo STT:lle, että seurakunta pystyy korvaamaan toiminnan, jota palaneessa kirkossa järjestettiin. Rautjärven kirkko ei ollut seurakunnan ainoa tila Rautjärvellä.

Haakanan mukaan paikkakunnalla on jo syntynyt halua uuden, korvaavan kirkon rakentamiseksi. Mahdolliset ratkaisut tekee Haakanan mukaan kuitenkin uusi syksyllä valittu kirkkovaltuusto, joka järjestäytyy alkuvuonna. Hän toteaa, että mahdolliset pidemmän aikavälin ratkaisut tehdään seurakunnassa harkiten.

– Tiedän, että intoa on. Minullekin tuli hyvin nopeasti ensimmäisiä yhteydenottoja. Minusta se heijastelee alueen ihmisten rakkautta kirkkoon ja seurakuntaan, Haakana sanoo.

Kirkko oli Haakanan mukaan asianmukaisesti vakuutettu, ja vakuutusyhtiön edustaja saapui tiistaina katsomaan palopaikkaa yhdessä seurakunnan edustajan kanssa. Haakanan mukaan seurakunnan toiminta alueella jatkuu, vaikka kirkkorakennus paloikin irtaimistoineen.

– Mikään tulipalo ei voi tuhota muistoja.

Haakana ei ottanut kantaa poliisin tutkinnassa ilmenneisiin asioihin tiistaina.