Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Lemmikkejä hermostuttava ilotulitus lähestyy – varaudu näin uuteenvuoteen

Uutenavuotena eletään koirien karkaamisen ruuhka-aikaa ilotulitteiden takia. Myös muita eläimiä, kuten kissoja ja hevosia karkaa runsaan ilotulittamisen aikana.

Etsijäkoiraliitto jakaa tiedotteellaan kymmenen tärkeintä vinkkiä eläinten karkailun ennaltaehkäisemiseen ja auttamiseen. Yksityiskohtaisen ohjeistuksen voi lukea tästä osoitteesta.

Varaudu näin lemmikkisi kanssa uuteenvuoteen

1. Älä pidä koiraa irti aidatullakaan pihalla ja varmista, että se ei pääse irti valjaista tai kaulapannasta. Käytä mielellään tuplavarmistusta, kuten esimerkiksi panta ja valjaat ja kaksi remmiä, tai valjaisiin kiinnitettyä niin sanottua jarrupalaa.

2. Uudenvuodenaattona ulkoiluta koirasi ennen klo 18 ja sitten vasta reilusti jälkeen klo 02.

3. Älä koskaan ota koiraasi seuraamaan ilotulituksia.

4. Ota etukäteen talteen lemmikkisi hajua (esimerkiksi karvaa tai panta puhtaaseen minigrip-pussiin) ja tallenna puhelimeesi Etsijäkoiraliiton neuvonnan numero 040 724 8614 (ei palvelumaksua). Jos eläimiä on monta, ota jokaisesta omat hajut omiin pusseihin.

5. Pidä kotona (tai esimerkiksi tallissa) päällä uudenvuoden aattona klo 18 jälkeen radiota tai televisiota ja vedä verhot ikkunoiden eteen.

6. Jos karkaaminen tapahtuu, katso ohjeet osoitteesta etsijakoiraliitto.fi/ohjeistus tai soita Etsijäkoiraliiton neuvontaan 040 724 8614.

7. Älä huuda lemmikkiä nimeltä tai yritä saada sitä juosten kiinni. Pysy rauhassa – usein karkuri palaa ”tilanteen” ollessa ohi.

8. Hyvän ruoan haju auttaa: tuo karkaamispaikalle tai kotipihalle todella vahvasti tuoksuvaa ruokaa.

9. Omistajan haju auttaa. Jätä karkaamispaikalle omistajan vaate tai jos karkaaminen on tapahtunut kotipihalta, tee hajujälkiä kotiin omistajan hajulla tai ruoalla.

10. Jos toimet eivät auta, soita uudestaan Etsijäkoiraliiton neuvontaan 040 724 8614. Uutena vuotena päivystys on 24h.

Lähde: Etsijäkoiraliitto