Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuolleista puluista todettiin herkästi tarttuvaa lintuvirusta Tampereella

Tampereella on todettu herkästi tarttuvaa lintuvirusta kuolleena löydetyistä kesykyyhkyistä eli puluista, kertoo Ruokavirasto.

Virus todettiin neljästä pulusta, jotka löydettiin kuolleina Tampereen keskustasta joulukuun puolivälissä. Samalla alueella on joulukuun lopun aikana havaittu useampia kuolleita puluja. Myös havaintoja sairaista puluista on ilmoitettu alueen virkaeläinlääkäreille.

PMV-1-virus aiheuttaa siipikarjassa Newcastlen tautia, joka on vakava eläintauti. Oireina voi olla lentokyvyttömyyttä, apaattisuutta ja hermostollisia oireita, Ruokavirasto kertoo tiedotteessa.

Kesykyyhkyillä PMV-1-viruksen aiheuttamia taudinpurkauksia esiintyy tyypillisesti kylmänä vuodenaikana.

Ruokaviraston mukaan virus ei ole vaarallinen ihmiselle. Virus voi aiheuttaa ihmiselle silmän sidekalvon tulehdusta, mutta tartunnat ovat harvinaisia ja vaativat yleensä läheistä kontaktia tartuntaa kantavaan lintuun.

Samaa virusta hiljattain Lempäälässä

Tutkimuksiin lähetetyissä puluissa todettu virus on voimakkaasti tautia aiheuttavaa virustyyppiä. Samaa virusta todettiin joulukuun alkupuolella kesykyyhkyssä Lempäälässä. Myös syyskuussa todettiin viruksen aiheuttamaa kesykyyhkyjen kuolleisuutta.

Sairaita puluja ei ole Ruokaviraston mukaan suositeltavaa ottaa hoitoon tartunnan leviämisvaaran vuoksi.

Yksittäiset kaupunkialueelta kuolleena löytyneet linnut voi poimia muovipussiin ja laittaa sekajätesäiliöön. Jos maastosta löytyy useita kuolleita lintuja tai lintuja, joilla on vakavaan sairauteen viittaavia oireita, tulee ottaa yhteyttä paikalliseen virkaeläinlääkäriin, Ruokavirasto ohjeistaa.