Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uudenvuoden viettoa Ukrainassa synkistävät aaton ohjusiskut – Rajansa avanneessa Australiassa juhlittiin pitkän koronasulun jälkeen

Ukrainassa uudenvuodenaaton juhlintaa ovat varjostaneet Venäjän tekemät ohjusiskut eri puolilla maata. Osalla ukrainalaisista juhlinta rajoittuu hiljaisiin rukoushetkiin kynttilänvalossa, mutta osa aikoo juhlia läpi yön yhteisen päättäväisyyden osoituksena.

Uuttavuottakin sävyttävät sähkökatkot sekä iltayhdeltätoista alkava ja aamuviiteen jatkuva ulkonaliikkumiskielto.

Elokuvantekijä Jaroslav Mutenkon, 23, asunnon lähellä ammus osui lauantaina neljän tähden hotelliin, mutta siitä huolimatta hän aikoi osallistua ystävänsä juhliin.

– Vihollisemme, venäläiset, voivat turmella rauhallisuutemme, mutta he eivät voi turmella mielialaamme, hän sanoi.

Kiovalainen ravintoloitsija Tetjana Mytrofanov sanoi, että aiemmin ihmiset viihtyivät ravintolassa kolmeen tai neljään uudenvuodenyönä, joten tunnin tai kahden lisäoleskelu ei ole ongelma.

Venäjän hyökkäys Ukrainaa vastaan on kestänyt yli 300 päivää. Sen aikana noin 7 000 siviiliä on kuollut ja 10 000 haavoittunut, kertoo YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto.

Noin 16 miljoonaa ukrainalaista on joutunut pakenemaan kodistaan.

Sydneyssä näyttävä ilotulitus

Osassa maapalloa vuosi 2022 on jo vaihtunut vuoteen 2023. Ensimmäisten joukossa olivat muun muassa Kiribati, Samoa ja Tonga Tyynellämerellä. Perässä seurasivat esimerkiksi Uusi-Seelanti ja Australia.

Australian suurin kaupunki Sydney pystyi jälleen kahden vuoden koronasulun ja koronan laimentamien juhlien jälkeen julistautumaan "maailman uudenvuodenaaton pääkaupungiksi".

Australian rajat ovat auenneet, ja joukoittain juhlijoita kerääntyi seuraamaan Sydneyn jättimäistä uudenvuoden ilotulitusta. Katsojia ennustettiin kerääntyvän seuraamaan 12 minuutin esitystä yli miljoona.

Kaupungin viranomaiset uskoivat, että paikallaolijoiden lisäksi ilotulitusta seuraisi television tai internetyhteyden välityksellä noin 500 miljoonaa ihmistä.

Uusi vuosi on jo otettu vastaan myös muun muassa Kuala Lumpurissa, Manilassa, Shanghaissa, Singaporessa, Pekingissä, Hongkongissa ja Taipeissa.