Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Kuluttajariitalautakunta: Finnair ei noudata lautakunnan linjaa vakiokorvausten maksamisesta

Kuluttajariitalautakunta huomauttaa, että valtionyhtiöiden tulisi noudattaa lautakunnan päätöksiä. Lautakunnan mukaan Finnair ei noudata määritelmää lennon myöhästymisestä johtuvan vakiokorvauksen hakuajasta. Finnair ei ole maksanut korvauksia, jotka kuluttajariitalautakunnan päätösten mukaan olisi pitänyt maksaa.

Lautakunnan näkemys kohtuullisesta ajasta vakiokorvauksen hakemiseen on viisi kuukautta. Finnairin kanta puolestaan on, että reklamaatio pitää tehdä kahden kuukauden kuluessa lennosta.

Kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg kertoo STT:lle, että lautakunnalla on tiedossaan kymmenkunta tapausta, joissa Finnair on jättänyt noudattamatta lautakunnan antamia päätöksiä viivästyskorvauksista.

Tarkkoja tietoja kaikista tapauksista, joissa reklamaatio on tehty 2–5 kuukauden sisällä lennosta, ei lautakunnalla vielä ole.

– Teemme seurantaa myöhemmin, ja saamme tiedot viiveellä, Ståhlberg sanoo.

Hänen mukaansa Finnair on Kilpailu- ja kuluttajaviraston kanssa käymissään neuvotteluissa ilmoittanut, ettei se tule jatkossakaan noudattamaan kuluttajariitalautakunnan näkemystä reklamaatioajasta.

Tuomioistuin olisi vaihtoehto, jota ei ole käytetty

Kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja muistuttaa, että jos yritys ei katso voivansa noudattaa lautakunnan päätöksiä, ne tulee viedä tuomioistuimen arvioitavaksi. Tiedossa ei kuitenkaan ole, että Finnair olisi näin tehnyt.

– Nyt tilanne on huono, koska asia jää avoimeksi ja roikkumaan. Järjestelmä toimii niin, että joko meidän päätöksiämme noudatetaan tai ne viedään tuomioistuimeen.

Ståhlbergin tietojen mukaan muut lentoyhtiöt ovat noudattaneet asiassa lautakunnan linjaa.

Kuluttajariitalautakunnan päätökset ovat suosituksia. Lautakunnan tiedotteen mukaan elinkeinonharjoittajat kuitenkin noudattavat niitä hyvin ja suuremmat yritykset noudattavat lautakunnan ratkaisuja lähes aina.

Ståhlberg muistuttaa, että valtion enemmistöomisteisissa yhtiöissä olisi asianmukaista noudattaa kuluttajansuojaa pilkulleen, koska kuluttajansuojajärjestelmä perustuu lakiin ja valtion viranomaisten toimintaan.

Dataa vaikea saada pidemmän ajan takaa

Jos lento perutaan tai saapuu lopulliseen määränpäähän yli kolme tuntia myöhässä, matkustajalla on oikeus vakiokorvaukseen, ellei viivästys johdu poikkeuksellisista olosuhteista.

Finnairin viestinnästä kerrotaan STT:lle, että yhtiön linja vakiokorvauksissa on kahden kuukauden reklamaatioaika.

– Jos lento myöhästyy tai joudutaan perumaan, me viestimme asiakkaalle lentomatkustajan oikeuksista. Mukana tulevat tiedot korvaushakemuksen tekemisestä, kertoo Pauliina Palttala Finnairin viestinnästä.

Palttala sanoo, että kahden kuukauden aika on Finnairin näkemyksen mukaan linjassa toimialan muiden reklamaatioaikojen kanssa. Esimerkiksi matkatavaroiden viivästymisestä pitää reklamoida 21 vuorokauden kuluessa.

– Lennon perumiseen liittyvistä syistä, kuten sääolosuhteista, voi olla vaikea saada dataa viiden kuukauden päästä lennosta. Siksi kaksi kuukautta on meillä hakemisen määräaika, Palttala sanoo.

Hänen mukaansa Finnairin linja on, että kuluttajariitalautakunnan ratkaisut ovat suosituksia.

– Reklamaatioaikaa ei ole säädetty laissa, ja kahden kuukauden aika on ollut käytössä aiemmassa valmismatkalaissa, Palttala toteaa.

Finnair saa vuosittain tuhansia vakiokorvaushakemuksia. Palttalan mukaan suurin osa asiakkaista hakee vakiokorvausta kahden kuukauden määräajassa.

Asiasta kertoi aiemmin Yle.