Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biden palkitsi vaali- ja poliisiviranomaisia kongressitalon valtauksen muistopäivänä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden palkitsi kongressitalon valtauksen toisena vuosipäivänä vaali- ja poliisiviranomaisia presidentin kansalaismitalilla. Mitalin sai loppiaisena järjestetyssä tilaisuudessa muun muassa valtauksen yhteydessä kuollut poliisi Brian Sicknick.

Biden kävi puheessaan läpi hyökkäyksen tapahtumia ja tuomitsi sen hyökkäyksenä demokratiaa vastaan.

– Yhdysvallat on teille kiitollisuudenvelassa, emmekä pysty sitä koskaan täysin maksamaan takaisin, ellemme täytä teidän teoillanne lunastamia odotuksia, Biden sanoi palkitsemistilaisuudessa.

Vuoden 2021 loppiaisena ex-presidentti Donald Trumpin kannattajat hyökkäsivät kongressitaloon, jossa oli käynnissä presidentinvaalien tuloksen hyväksymisprosessi. Trump hävisi vaalit, mutta väitti niitä vilpillisiksi.

Bidenin mukaan kongressitalon tapahtumilla kansainvälisiä vaikutuksia

Bidenin mukaan kahden vuoden takaisilla tapahtumilla oli suuria kansainvälisiä vaikutuksia. Hän muisteli ensimmäistä G7-maiden kokoustaan presidentiksi nousunsa jälkeen. Tuolloin hän totesi muille G7-maiden johtajille, että "Yhdysvallat on palannut".

– He vastasivat, että kuinka pitkäksi aikaa, Biden sanoi.

Myös varapresidentti Kamala Harris julkaisi lausunnon hyökkäyksen vuosipäivänä.

– Lainvalvontaviranomaistemme rohkeuden ja kansaamme edustamaan valittujen päättäväisyyden vuoksi hyökkäys demokratiaa vastaan epäonnistui, Harris sanoi lausunnossaan.

Vuosi sitten valtauksen ensimmäisenä vuosipäivänä Bidenin puheessa syytettiin enemmän presidentin edeltäjää siitä, että tämä yritti estää demokraattisen vallanvaihdon hävittyään presidentinvaalit. Viime vuoden puheessaan Biden ei kertaakaan maininnut Trumpia suoraan nimeltä.

Trump luonnehti Bidenin viimevuotista puhetta poliittiseksi teatteriksi ja toisti väitettään presidentinvaalien vilpillisyydestä.