Brasiliassa oikeistopopulistisen ex-presidentin Jair Bolsonaron kannattajat ovat hyökänneet tärkeimpiin hallintorakennuksiin maan pääkaupungissa.
Uutistoimisto AFP:n, BBC:n ja CNN:n mukaan Bolsonaron kannattajat ovat päässeet sisälle parlamenttirakennukseen. CNN kertoi, että televisiokuvien mukaan he ovat myös tunkeutuneet presidentinpalatsiin sekä maan korkeimman oikeuden rakennukseen.
CNN:n mukaan parlamenttitalolla ei ollut hyökkäyshetkellä istuntoa, eikä maan vasta virkaansa astunut presidentti Luiz Inacio Lula da Silva ollut presidentinpalatsissa. BBC:n mukaan Lula on työmatkalla Sao Paulon osavaltiossa.
Presidentin tiimi kuitenkin työskenteli palatsissa mielenosoittajien tunkeuduttua sisälle, CNN kertoi, ja maan ilmavoimien on määrä evakuoida heidät pois rakennuksesta.
AFP:n parlamenttitalolla olleen kuvatoimittajan mukaan poliisi käytti aluksi kyynelkaasua yrittäessään torjua hyökkääjiä. Viranomaiset olivat eristäneet parlamenttitalon, mutta mielenosoittajien onnistui murtautua esteiden läpi.
Lulan virkaanastujaisista on kulunut viikko, mutta hyökkääjät kieltäytyvät hyväksymästä vasemmistolaisen Lulan voittoa. Bolsonaron kannattajat vaativat sotilaallista väliintuloa ja Lulan eroa.
Latinalaiseen Amerikkaan perehtynyt professori Teivo Teivainen sanoi STT:lle, ettei hän usko mielenosoittajien pääsevän tavoitteeseensa.
– En usko, että Brasilian asevoimat lähtisi toteuttamaan mielenosoittajien vaatimusta vallankaappauksesta, hän arvioi puhelimitse sunnuntai-iltana.
– Asevoimat ymmärtää kyllä, että Brasilia joutuisi kansainväliseen paitsioon, hän sanoi.
Vertauksia Yhdysvaltain kongressiin tehtyyn hyökkäykseen
Televisiokuvien sekä vahvistamattomien somevideoiden perusteella mielenosoittajia saattaa olla jopa tuhansia ja osa näytti käyttävän väkivaltaa poliisia kohtaan.
Mielenosoittajat nousivat parlamenttirakennuksen katolle, täyttivät rakennusta ympäröivät nurmikot ja tunkeutuivat myös läheisen Planalton palatsin alueelle. Monet Bolsonaron tukijoista heiluttivat Brasilian lippuja tai olivat kääriytyneet niihin.
Lula kutsui hyökkääjiä "fanaattisiksi fasisteiksi" ja vannoi, että heitä tullaan rankaisemaan.
– Saamme kyllä selville, keitä nämä vandaalit ovat, ja heitä tullaan rankaisemaan lain koko voimalla, Lula sanoi vierailullaan Araraquaran kaupungissa, jossa hän oli tarkastelemassa tulvien aiheuttamia tuhoja.
Somessa tapahtumia verrattiin Yhdysvaltain ex-presidentin ja Bolsonaron liittolaisen Donald Trumpin kannattajien hyökkäykseen Yhdysvaltain kongressiin tammikuussa 2021.
Brasilialainen vasemmistopoliitikko Gleisi Hoffmann kutsui hyökkäystä "rikokseksi demokratiaa sekä vaalitulosta vastaan".
Lula voitti Bolsonaron niukasti presidentinvaalien toisella kierroksella 30. lokakuuta. Bolsonaro jätti Brasilian vuodenvaihteessa ja matkusti Floridaan, jossa myös myös Trump asuu nykyisin.
EU on tuominnut hyökkäyksen tuoreeltaan
Euroopan neuvoston puheenjohtaja Charles Michel tuomitsi hyökkäyksen tuoreeltaan.
– Tuomitsen ehdottomasti Brasilian demokraattisia instituutioita vastaan tehdyn hyökkäyksen. Täysi tuki presidentti (Lulalle), jonka miljoonat brasilialaiset valitsivat demokraattisesti rehellisillä ja vapailla vaaleilla, Michel tviittasi myöhään sunnuntai-iltana.
Myös Yhdysvallat ja Ranska tuomitsevat hyökkäyksen tahoillaan.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron peräänkuuluttaa Twitterissä, että Brasilian kansan tahtoa ja demokraattisia instituutioita on kunnioitettava. Brasilian presidentti Lula voi Macronin mukaan luottaa Ranskan tukeen.
Yhdysvallat tuomitsee kaikki pyrkimykset horjuttaa Brasilian demokratiaa. Asiasta kertoi Twitterissä Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan, jonka mukaan presidentti Joe Biden tarkkailee tilannetta.
- - - - - -
Uutista on korjattu klo 23.14. Brasilian presidentin ensimmäinen nimi on Luiz, ei Luis.