Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Yön uutiskooste | Lakihankkeiden raukeamista eduskunnassa ennakoidaan, MT-gallup: Kaksi kolmesta valitsisi menoleikkaukset, Brasiliassa hallintorakennukset saatu hallintaan mielenosoittajilta

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Valiokuntien johtajat ennakoivat lakihankkeiden raukeamista eduskunnassa

Eduskunnassa useiden valiokuntien puheenjohtajat ennakoivat, että osa keskeneräisistä lakihankkeista ei ehdi valmistua ennen kevään eduskuntavaaleja ja tulevat siksi raukeamaan.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoo, että kaikki valiokunnassa olevat lakihankkeet eivät valmistu tällä vaalikaudella. Hänen mukaansa listaa toteutumatta jäävistä hankkeista ei ole vielä laadittu.

Myös sosiaali- ja terveysvaliokuntaa johtava Markus Lohi (kesk.) ja perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) kuvailevat talven työaikataulua erittäin kiireiseksi. Lohi pitää mahdollisena, että valiokunnassa joudutaan neuvottelemaan, mitkä hankkeet jätetään käsittelemättä.

MT-gallup: Kaksi kolmesta tasapainottaisi valtion taloutta leikkaamalla menoja

Maaseudun Tulevaisuuden (MT) kyselyssä kaksi kolmesta vastaajasta valitsisi menoleikkaukset veronkorotusten sijaan. Gallupissa kysyttiin, mikä on ensisijainen keino valtiontalouden tasapainottamiseksi: verojen korottaminen vai menojen leikkaaminen. 64 prosenttia vastaajista ilmoitti kannattavansa menoleikkauksia ja 18 prosenttia veronkorotuksia.

Leikkausten mahdollisia kohteita ei gallupissa kysytty.

Kyselyn toteutti Kantar TNS Agri ja siihen vastasi joulukuun loppupuolella noin tuhat äänestysikäistä suomalaista. Tulosten virhemarginaali on koko väestön otoksessa kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Uutissuomalainen: Nopeusrajoituksiin Suomen maanteillä voi olla tiedossa pysyviä muutoksia

Nopeusrajoitukset saattavat muuttua osalla Suomen maanteistä pysyvästi, kertoo Uutissuomalainen. Päätökseen vaikuttaa Väyläviraston päivitys nopeusrajoitusohjeeseensa.

Uutissuomalaisen mukaan Väylävirasto selvittää, onko nyt voimassa oleva ohjeistus sopusoinnussa nykyisten tie-, liikenne- ja ympäristöolosuhteiden kanssa.

Väylävirasto vastaa noin 78 000 kilometristä maanteitä ympäri maata. Nopeusrajoituksista päättävät paikalliset ely-keskukset Väyläviraston ohjeen perusteella.

Uusi ohjeistus on määrä tehdä ja ottaa käyttöön seuraavien kahden vuoden aikana.

Brasiliassa hallintorakennukset saatu jälleen hallintaan mielenosoittajilta

Brasilian pääkaupungissa viranomaiset ovat saaneet tyhjennettyä maan entisen presidentin Jair Bolsonaron kannattajien valtaamat hallintorakennukset mielenosoittajista, kertoo muiden muassa New York Times.

Oikeusministeri Flavio Dinon mukaan ainakin 200 ihmistä on otettu kiinni hyökkäyksiin liittyen.

Viranomaiset ovat myös tunnistaneet noin 40 linja-autoa, joilla on tuotu mielenosoittajia maan pääkaupunkiin. Oikeusministerin mukaan kuljetusten taloudelliset tukijat jäljitetään ja heidät saatetaan vastuuseen.

Kongressitaloon, presidentinpalatsiin ja maan korkeimman oikeuden rakennukseen hyökänneet mellakoitsijat kieltäytyvät hyväksymästä vasemmistolaisen Luiz Inacio Lula da Silvan voittoa.

Bolsonaro kritisoi mielenosoittajia eikä pidä itseään syypäänä mellakointiin

Brasilian entinen presidentti Jair Bolsonaro kritisoi Twitterissä hallintorakennuksiin hyökänneitä kannattajiaan.

Bolsonaro sanoi, että rauhanomaiset mielenosoitukset ovat osa demokratiaa, mutta julkisten rakennusten tuhoaminen ja valtaaminen ei ole. Asiasta kertoi englanniksi muun muassa New York Times.

Entinen presidentti reagoi myös presidentti Luiz Inacio Lula da Silvan kommentteihin, joiden mukaan Bolsonaro olisi osasyyllinen mellakoihin. Bolsonaron mukaan Lulan syytteet ovat perusteettomia.

Biden vieraili Yhdysvaltain etelärajalla ensi kertaa presidenttikautensa aikana

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on vieraillut maan etelärajalla ensimmäistä kertaa presidenttikautensa aikana. Visiitti tapahtui Texasin El Pasossa, jossa rajanylityspaikka Meksikoon on ollut kiihkeän keskustelun keskiössä luvattoman maahanmuuton ja salakuljetuksen osalta.

Vierailullaan Biden pääsi tutustumaan tulli- ja maahanmuuttoviranomaisten työskentelyyn. Yhdysvaltain kotimaan turvallisuuden ministeri Alejandro Mayorkas kertoi toimittajille, että Bidenin oli määrä tavata myös siirtolaisia avustavia tahoja.

Rajavierailun jälkeen presidentin matka jatkuu Mexicoon, missä koolla ovat myös Meksikon ja Kanadan johtajat. Kokouksessa on tarkoitus keskustella alueen siirtolaistilanteesta. (Lähde: AFP)

Prinssi Harry antoi televisiohaastatteluja kirjansa julkaisun alla

Sussexin herttua, prinssi Harry ei ole saanut sovinnon eleitä brittihovista sen jälkeen kun hän jätti kuninkaallisen elämän Britanniassa taakseen. Prinssin elämäkerta Spare julkaistaan tällä viikolla, ja julkaisun alla hän antoi haastattelun brittikanava ITV:lle ja yhdysvaltalaiselle CBS:lle. Haastattelut esitettiin sunnuntai-iltana.

Prinssi kertoi haastattelussa, ettei hän ole puhunut veljensä prinssi Williamin ja isänsä kuningas Charlesin kanssa pitkään aikaan.

Prinssi Harry perusteli teoksen julkaisua ITV:lle sillä, että 38 vuoden ajan hänen tarinaansa ovat kertoneet muut ihmiset, usein tarkoituksellisesti vääristellen. (Lähde: AFP)

Kanada vei Suomea 8-0 tyttöjen jääkiekon MM-kisoissa

Suomen alle 18-vuotiaiden tyttöjen jääkiekkojoukkue jäi Kanadan jalkoihin Ruotsin Östersundissa pelattavien MM-kilpailujen avauspäivänä sunnuntaina. Ottelu päättyi Kanadan 8–0-voittoon.

Ensimmäisessä erässä Kanada onnistui maalinteossa kahdesti, toisessa ja kolmannessa erässä osumia tuli kummassakin kolme.

Kerttu Kuja-Halkola torjui Suomen maalilla 40 kertaa.

Suomi kohtasi Kanadan myös viime torstaina harjoitusottelussa. Tuolloin tahti oli toinen, ja peli päättyi Suomen voittoon 4–3.

Dallasin suomalaispuolustajat maalihanoilla, kun joukkue löylytti vierailevaa Floridaa

Jääkiekon NHL:ssä Dallas Stars rusikoi kotikaukalossaan vierailevan Florida Panthersin luvuin 5–1.

Dallas avasi maalihanat ottelun ensimmäisessä erässä, ja toisessa erässä puolustaja Esa Lindellin maali vei joukkueen jo 3–1-johtoon. Lindell valittiin myös ottelun tähdistöön.

Dallasin maalikimara jatkui vielä kolmannessa erässä, jonka 16. minuutilla Miro Heiskanen laukoi kentän toiselta laidalta viimeisen niitin tyhjään maaliin ja sinetöi joukkueen voiton.

Hyökkääjä Roope Hintz sai ottelun ensimmäisessä erässä ylävartalovamman eikä palannut enää kentälle.

Samaan aikaan Kanadassa Winnipeg Jets otti Vancouver Canucksista 7–4-kotivoiton.

Markkasen Utah jäi häviölle Memphisin vieraana - Markkanen taas joukkueensa paras

Koripallon NBA:ssa Lauri Markkasen Utah Jazz jäi vieraskentällä Memphis Grizzliesiä huonommaksi luvuin 123–118.

Markkanen oli taas kerran joukkueensa kovin pistemies. Suomalaiselle merkittiin 21 pistettä ja kahdeksan levypalloa.

Suurimman pistesaaliin vei Memphisin Desmond Bane 24 pisteellä.

Utah hävisi myös edellisen ottelunsa Markkasen entistä seuraa Chicago Bullsia vastaan. Voitot ovat viime aikoina olleet joukkueelle harvassa, sillä kahdeksasta viime ottelusta Utah on voittanut vain yhden.