Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Yön uutiskooste | Maailman tiettävästi ensimmäisestä koronakuolemasta kulunut kolme vuotta, Kreikan viimeinen kuningas Konstantin II on kuollut

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Suomessa jyllää nyt useita viruksia yhtä aikaa, mutta ajatus kasvomaskien paluusta ei saa laajaa tukea

Suomessa kiertävät nyt samaan aikaan niin korona-, influenssa- kuin rs-viruksetkin. STT:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan kasvomaskit voivat ehkäistä tartuntoja yksilötasolla, mutta maskien käytön lisääminen ei helpottaisi terveydenhuollon kuormitusta.

Viime viikolla Hus-yhtymän apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen suositteli Helsingin Sanomissa, että julkisissa tiloissa käytettäisiin maskeja. Husin infektioylilääkärin Asko Järvisen mukaan Husilla ei ole yleistä maskiohjeistusta ja asia on jokaisen omassa harkinnassa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee kasvomaskia hengitystieoireista kärsiville, jos he joutuvat esimerkiksi käyttämään julkista liikennettä. THL:ssä paluuta yleisiin maskisuosituksiin ei nähdä todennäköisenä.

OP:n suuryritystutkimus: Laajentumishaluisten suuryritysten osuus romahtanut

Suomalaisten suuryritysten taloudellinen tilanne on vakaa, käy ilmi OP:n suuryritystutkimuksesta. Tutkimuksen tuloksissa korostuu OP:n mukaan kuitenkin turvallisuushakuisuus.

Laajentumishaluisten suuryritysten osuus on romahtanut verrattuna viime vuoteen ja pandemian jälkeiseen optimismiin. Toiminnan laajentamiseen tähtää nyt enää viidennes tutkimuksen vastaajista. Määrä on pudonnut yli 15 prosenttiyksiköllä.

Tänään julkaistuun tutkimukseen vastasi lähes 200 ihmistä noin 140 suuryrityksestä, jotka ovat suomalaisia tai toimivat Suomessa. Tutkimuksen aineisto kerättiin viime vuoden syksyllä.

Venäjä on iskenyt Ukrainan Harkovaan, sanoo alueen kuvernööri

Venäjä on iskenyt Ukrainan itäosassa sijaitsevaan Harkovaan, sanoo alueen kuvernööri Oleh Synjehubov Telegram-viestipalvelussa. Kuvernööri kehottaa ihmisiä pysymään suojassa niin Harkovan kaupungissa kuin ympäröivällä alueellakin.

Uutistoimisto AFP:n toimittaja on kuullut tuoreeltaan useita räjähdyksiä Harkovan kaupungissa.

Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock teki Harkovan alueelle yllätysvierailun aiemmin tiistaina Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban kanssa.

AFP:n mukaan Baerbock on korkea-arvoisin länsimainen päättäjä, joka on vieraillut Harkovan kaupungissa. (Lähde: AFP)

Kaliforniaa kurittavissa rajuilmoissa kuollut jo toistakymmentä ihmistä

Miellyttävästä säästä tunnettua Kaliforniaa kurittaa poikkeuksellinen myrskyjen sarja, jonka seurauksena yhteensä toistakymmentä ihmistä on kuollut. Uutistoimisto AFP:n mukaan ainakin 16 ihmistä on kuollut, ja uutiskanava CNN:n mukaan uhreja olisi 17.

Yhdysvaltain väkirikkaimman osavaltion rajuilmat ovat kaataneet puita, tuoneet rankkasateita ja aiheuttaneet tulvia, jotka ovat vieneet mukanaan ajoneuvoja kuljettajineen. Tiistaina noin 160 000 kotitaloutta ja yritystilaa oli vailla sähköä koko osavaltiossa.

Vaikea sää ei näytä laantumisen merkkejä, sillä keskiviikoksi pohjoiseen Kaliforniaan on ennustettu uutta myrskyä. Sen uskotaan tuovan mukanaan jopa 18 sentin vesisateet. Sierra Nevadan vuoristoon se tuo uutta lunta kymmenistä senteistä jopa yli metriin. (Lähde: AFP)

Maailman tiettävästi ensimmäisestä koronakuolemasta kulunut kolme vuotta

Maailman tiettävästi ensimmäisestä koronakuolemasta on tänään kulunut kolme vuotta. Kiinan viranomaiset ilmoittivat kolme vuotta sitten, että 61-vuotias mies oli kuollut tuntemattomaan hengitystiesairauteen.

Tautiin kuollut oli Huananin villieläintorilla Wuhanissa asioinut mies. Keskisessä Kiinassa sijaitsevaa toria pidetään koronaviruksen alkupisteenä.

Wuhanista alkunsa saanut koronaviruspandemia on sittemmin tappanut miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa.

Perussa aloitetaan kansanmurhatutkinta presidentti Boluarten hallinnosta

Perun syyttäjäntoimisto on kertonut aloittavansa kansanmurhatutkinnan maan presidentin Dina Boluarten ja muiden hallinnon korkea-arvoisten jäsenten toiminnasta. Perussa yli kuukauden jatkuneissa mielenosoituksissa on kuollut yhteensä 40 ihmistä.

Mielenosoittajat vaativat Boluarten eroa ja uusia vaaleja. Maanantaina nähtiin levottomuuksien verisin päivä, kun kaikkiaan 18 ihmistä kuoli. Uhreista 14 kuoli mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen yhteenotossa Juliacan lentokentällä.

Boluarte nousi valtaan joulukuussa sen jälkeen, kun entinen presidentti Pedro Castillo oli syrjäytetty ja vangittu. Castillo oli yrittänyt hajottaa maan kongressin. (Lähde: AFP)

Kreikan viimeinen kuningas Konstantin II on kuollut

Kreikan entinen kuningas Konstantin II on kuollut. Asiasta kertoo Kreikan yleisradioyhtiö ERT.

Entinen kuningas kuoli tiistaina Ateenassa. Hän oli kuollessaan 82-vuotias. ERT:n mukaan hän oli joutunut viime viikolla sairaalaan hengitysvaikeuksien vuoksi.

Konstantin II oli Kreikan viimeinen kuningas. Hän nousi valtaan 23-vuotiaana vuonna 1964. Kreikasta tuli tasavalta 1970-luvulla.

Hän oli Britannian kuninkaan Charles III:n serkku ja naimisissa Tanskan kuningatar Margareeta II:n siskon Anne-Marien kanssa. (Lähde: AFP)

Trumpin konsernin pitkäaikaiselle talousjohtajalle vankeustuomio veropetoksista

Trump Organizationin pitkäaikainen talousjohtaja Allen Weisselberg on tuomittu viideksi kuukaudeksi vankilaan. Weisselberg tunnusti kesällä syyllistyneensä veropetosrikoksiin.

Weisselberg, 75, oli Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin yhtiön talousjohtajana vuosina 2005–2021.

Trumpin perheen yhtiöt Trump Organization ja Trump Payroll Corp tuomittiin joulukuussa veropetoksista ja muista talousrikoksista New Yorkissa.

Osana syyteneuvotteluissa solmimaansa sopimusta Weisselberg todisti entistä työnantajaansa vastaan.

Weisselberg tunnusti juonineensa yhtiön kanssa saadakseen erinäisiä kirjanpidon ulkopuolelle jätettyjä etuja. (Lähde: AFP)

Tänään julkistetaan Suomen euroviisuedustajan paikasta kilpailevat UMK-artistit

Tänään selviää, ketkä kisaavat Suomen seuraavan euroviisuedustajan paikasta.

Ylen Uuden musiikin kilpailun (UMK) voitosta kilpailevat seitsemän artistia julkistetaan aamukahdeksalta. Kilpailijoiden edustuskappaleet julkaistaan yksi kerrallaan tämän ja ensi viikon aikana.

UMK:n voittaja ja Suomen euroviisuedustaja ratkeaa 25. helmikuuta. Euroviisut kisataan Britannian Liverpoolissa toukokuussa.

Viime vuonna Suomea edusti Euroviisuissa The Rasmus.

Parhaiden elokuvien Golden Globet The Fabelmansille ja The Banshees of Inisherinille

Parhaan draamaelokuvan Golden Globe -palkinto menee konkariohjaaja Steven Spielbergin osittain omaelämäkerralliselle The Fabelmans -elokuvalle, josta Spielberg voitti myös parhaan ohjaajan palkinnon.

Parhaan musikaali- tai komediaelokuvan Golden Globe -palkinnon on puolestaan voittanut kariutunutta ystävyyttä syrjäisellä Irlannin saarella käsittelevä The Banshees of Inisherin.

Golden Globe -gaala järjestetään nyt jo 80. kertaa, ja se nähdään jälleen television välityksellä.

Viime vuonna Golden Globet jaettiin ilman televisiointia palkintogaalan takana olevaan yhdistykseen liittyvien skandaalien vuoksi. Yhdistystä oli aiemmin kritisoitu muun muassa mustaihoisten jäsenten puutteen vuoksi.

Aho ja Kotkaniemi huhkivat maalinteossa, mutta Carolina kaatui silti New Jerseylle 3-5

Jääkiekon NHL:ssä Carolina Hurricanesin suomalaiset Sebastian Aho ja Jesperi Kotkaniemi huhkivat maalinteossa, mutta ponnistukset eivät silti riittäneet saattamaan joukkuetta voittoon. Carolina kärsi maalirikkaassa ottelussa 3–5-tappion vierailleelle New Jersey Devilsille.

Kotkaniemi teki ottelun avausmaalin ensimmäisen erän 14. minuutilla. Aho puolestaan oli syöttämässä joukkueen toista Max Paciorettyn maalia kakkoserässä, minkä perään hän teki itsekin maalin saman erän 18. minuutilla. Ahon maalia rakentamassa oli myös Teuvo Teräväinen.

Päivitetty 7.33: päivitetty Golden Globes-gaalaa käsittelevää sähkettä.