Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valkoinen talo myönsi, että presidentti Joe Bidenin hallusta on löytynyt lisää salaisia asiakirjoja

Valkoinen talo myönsi torstaina, että Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin varapresidenttikauden jäljiltä on löytynyt toinenkin erä salaisiksi luokiteltuja asiakirjoja, joita on säilytetty sopimattomasti.

Yhdysvaltojen oikeusministeri Merrick Garland asetti torstaina erikoissyyttäjän tutkimaan asiakirjalöytöjä. Syyttäjäksi on nimetty Robert Hur, joka on entinen Marylandin piirikunnan syyttäjä.

Dokumentit löytyivät Bidenin yksityisestä asunnosta Wilmingtonista Delawaressa. Valkoisen talon mukaan asiakirjoja on pieni määrä.

Jo aikaisemmin oli kerrottu, että dokumentteja oli löydetty myös Penn Biden Center -ajatushautomosta Washingtonista, missä Bidenillä oli aiemmin toimisto.

Biden vakuutti suhtautuvansa salaiseksi luokiteltuun materiaaliin hyvin vakavasti, "minkä kaikki tietävät".

– Toimimme täydellisessä yhteistyössä oikeusministeriön kanssa. Osana tätä prosessia lakimieheni ovat käyneet läpi paikkoja, joissa dokumentteja varapresidenttiajoiltani on säilytetty. Tämä katselmus saatiin loppuun viime yönä, Biden kommentoi.

– Pieni määrä salaiseksi luokiteltuja dokumentteja löytyi varastoista ja arkistokaapeista kotoani ja henkilökohtaisesta kirjastostani. Oikeusministeriölle kerrottiin välittömästi, joten nyt jäämme seuraamaan tapahtumien kulkua, presidentti jatkoi.

Edustajainhuoneen puhemies Kevin McCarthy vaati torstaina, että kongressin on aloitettava tutkimus asiasta.

Biden tekee yhteistyötä, Trump ei tehnyt

Asiakirjalöydöt ovat mittakaavaltaan paljon pienempiä kuin liittovaltion poliisin FBI:n ex-presidentti Donald Trumpin hallusta takavarikoimat noin 11 000 asiakirjaa, mutta jupakka on silti kiusallinen Bidenin hallinnolle, joka on korostanut eettisiä periaatteitaan Trumpin hallintoon verrattuna.

– Milloin FBI tekee ratsian Joe Bidenin moniin koteihin, ehkäpä jopa Valkoiseen taloon? kysyi Trump sosiaalisen median Truth Social -alustallaan.

Biden on ottanut yhteistyöhaluisemman linjan kuin Trump, jonka kieltäytyminen asiakirjojen luovutuksesta johti ratsiaan tämän Mar-a-Lago-kartanoon Floridassa. Bidenin asianajajat luovuttivat aiemman asiakirjalöydön Yhdysvaltain kansallisarkistolle, jolle jokaisen hallinnon on määrä luovuttaa asiakirjansa kautensa jälkeen.

Oikeusministeri Merrick Garland on määrännyt Bidenin asiakirjoja arvioimaan Trumpin aikana nimitetyn liittovaltion syyttäjän.