Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Tuhannet osoittivat mieltään saksalaiskylän purkamista vastaan

Tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat marssimaan Saksan länsiosissa sijaitsevan Lützerathin kylän säilyttämisen puolesta lauantaina. Kylä on tarkoitus raivata pois hiilikaivoksen laajentamisen tieltä.

Lauantaiseen mielenosoitukseen osallistui myös tunnettu ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg.

– Saksalla, joka on yksi maailman suurimmista saastuttajista, on suuri vastuu, Thunberg sanoi.

AFP:n havaintojen mukaan osa mielenosoittajista otti yhteen poliisin kanssa. Paikallisen median mukaan mielenosoittajat olisivat heittäneet poliisia kivillä ja yhden mielenosoittajan oli nähty saaneen vammoja päähän.

Poliisin mukaan aktivistit olivat hajottaneet kaivoksen lähellä olleita esteitä ja tunkeutuneet kaivokseen.

Poliisi on tällä viikolla poistanut mielenosoittajia kylästä, missä mielenosoittajat ovat olleet leiriytyneenä lokakuusta lähtien. Saksalaislehdistö on kertonut poliisin poistaneen kylästä noin 470 aktivistia.

Lützerathin asukkaat ovat jo muuttaneet kylästä pois, mutta ympäristöväkeä Lützerathin kohtalo ärsyttää, koska liittokansleri Olaf Scholzin hallitus on luvannut luopua fossiilisten polttoaineiden käytöstä vuosikymmenen loppuun mennessä.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheutti kuitenkin Saksassa energiakriisin, johon hallitus pyrkii vastaamaan muun muassa käynnistämällä uudestaan jo suljettuja hiilivoimaloita. Samalla se antoi myös energiayhtiö RWE:lle luvan laajentaa Lützerathin naapurissa sijaitsevaa hiilikaivosta.