Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Valtaosa lapsista kasvaa Tilastokeskuksen mukaan edelleen aviopariperheessä – avioliittolaki ja äitiyslaki tarkensivat tilastointia

Suurin osa lapsista kasvaa edelleen aviopariperheessä, kertoo Tilastokeskus.

Aviopariperheissä kasvaneiden lasten osuus on viime vuosikymmeninä kuitenkin pienentynyt. Vuonna 2021 alaikäisistä lapsista 61 prosenttia kasvoi aviopariperheessä, kun vuonna 1992 vastaava luku oli 78 prosenttia.

Avoparin perheessä kasvavien sekä yhden vanhemman perheessä kasvavien lasten osuus on puolestaan noussut. Avoparin perheessä kasvavia lapsia oli vuonna 2021 yhteensä 19 prosenttia ja yhden vanhemman perheessä kasvavia lapsia 21 prosenttia. Vuonna 1992 osuudet olivat yhdeksän ja 12 prosenttia.

Perhetilastoissa lapsi kirjautuu siihen perheeseen, jossa hän on virallisesti kirjoilla.

Osa perherakenteista jää t ilastojen ulkopuolelle

Tilastokeskus huomauttaa, että vaikka lasten perheet näyttävät tilastojen valossa hyvinkin perinteisiltä, perheet ovat vuosien saatossa moninaistuneet. Rekisteriaineistoon perustuva perhetilastointi ei nimittäin tavoita kaikkia perherakenteita.

Esimerkiksi eronneet vanhemmat, joiden luona lapsi ei ole kirjoilla, jäävät usein perhetilaston ulkopuolelle yksin asuviksi, ellei heillä ole uutta perhettä.

Lainsäädäntöön viime aikoina tehdyt muutokset, kuten avioliittolaki ja äitiyslaki, ovat tuoneet tilastoihin näkyviksi parisuhteensa virallistaneiden samaa sukupuolta olevien parien perheissä asuvat lapset.

Perhetilastoja on tehty Suomessa vuosittain vuodesta 1992. Se tuottaa tietoa perheistä sen mukaan, miten väestö on väestötietojärjestelmään virallisesti kirjattu.