Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaliforniassa kymmenettuhannet ovat saaneet evakuointimääräyksen ja 26 miljoonaa tulvavaroituksen – poikkeukselliset sateet jatkuvat yhä

Yhdysvalloissa Kalifornian osavaltion poikkeuksellisen voimakkaat sateet eivät näyttäneet päättymisen merkkejä paikallista aikaa lauantaina. Jo kolmatta viikkoa jatkuneet sateet ja myrskyt ovat tuoneet mukanaan jatkuvan tulvien ja maanvyörymien vaaran eri puolille osavaltiota. Myrskyt ovat lisäksi katkoneet puita, teitä sekä sähköjä tuhansilta kotitalouksilta.

Paikallista aikaa lauantai-iltaan mennessä jo yli 75 000 ihmistä oli saanut evakuointimääräyksen eri puolilla osavaltiota, kertoo muun muassa New York Times. Lisäksi kaikkiaan 26 miljoonaa asukasta on saanut varoituksen tulvan mahdollisuudesta. Yhdysvaltain väkirikkaimmassa osavaltiossa asuu noin 39 miljoonaa ihmistä.

Eteläisessä Kaliforniassa Los Angelesissa pormestari Karen Bass on julistanut kaupunkiin paikallisen hätätilan. Jo aiemmin Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom oli julistanut osavaltioon hätätilan säätilanteen vuoksi.

Kalifornian talvimyrskyissä on kuollut ainakin 19 ihmistä joulukuun lopulta lähtien. Kuolonuhrit ovat jääneet puiden tai kalliosortumien alle tai joutuneet tulvavesien viemiksi.

– Nämä sääilmiöt ovat vaatineet enemmän ihmishenkiä viimeisen kahden vuoden aikana kuin metsäpalot. Niin tappavia ne ovat, Newsom sanoi tiedotustilaisuudessa lauantaina.

Tulvavesien aiemmin mukanaan viemä viisivuotias poika on yhä kateissa San Luis Obispossa. New York Timesin mukaan etsinnät keskeytettiin väliaikaisesti lauantaina rajujen sateiden ja vedenpinnan nousun takia.

Talvimyrskyjen sarja jatkuu yhä

Rajuilmat eivät ole päättymässä viikonlopun aikana, sillä Yhdysvaltain sääpalvelu NWS ennustaa myrskyjen sarjan jatkuvan ainakin maanantaihin asti tuoden länteen rankkasateita, kovaa tulta sekä vuoristoalueille merkittävästi lunta.

Sademäärien ennakoidaan olevan aiempaa pienempiä, mutta viikkojen sateiden jälkeen pienikin sade vaikeuttaa jo entisestään vakavaa tilannetta.

Lauantaina tilanne oli vakava ainakin keskisessä Kaliforniassa Santa Cruzin piirikunnassa, jossa suuret sademäärät jatkoivat San Lorenzo -joen vedenpinnan nostamista, kertoi San Francisco Chronicle. Santa Cruzissa annettiin lauantaina yhä uusia evakuointimääräyksiä piirikunnan asukkaille.

NWS on myös varoittanut rajusta säästä rannikon tuntumassa, ja poliisi on muistuttanut ihmisiä pysymään poissa rannikolta ja poissa teiltä, jotta hätäajoneuvot pääsevät tarvittaessa läpi.

Washington Postin mukaan San Franciscon lahden ympäristössä sekä keskisen Kalifornian rannikolla on satanut yli puolet koko vuoden sademäärästä 16 päivän aikana.

"Ilmastonmuutos ruokkii entisestään tällaisia äärimmäisiä sääilmiöitä"

Talvimyrskyt eivät ole epätavallisia Kaliforniassa, jossa suurin osa vuosittaisesta sademäärästä tulee talvikuukausina. Ilmastonmuutos kuitenkin kiihdyttää myrskyjä entistä voimakkaammiksi.

Nyt toistuneet myrskyt ovat tuoneet osavaltioon niin paljon sateita, ettei aiemmin kuivuudesta kärsinyt maaperä ole pystynyt ottamaan vastaan kaikkea vettä. Lisäksi esimerkiksi puut ovat aiemmin heikentyneet kuivuuden takia, minkä vuoksi ne ovat kaatuneet myrskyssä herkemmin, selvittää Washington Post.

Toistuneet myrskyt eivät ole aiheuttaneet hurrikaaneille tyypillistä selkeää tuhopolkua, vaan erilaisia katastrofaalisia tuhoja Kalifornian vaihtelevassa maastossa aina rannikkovuoristoista alangoille, Washington Post kuvailee.

– Tilanne korostaa maan väkirikkaimman osavaltion haasteita vastata vakaviin sääkriiseihin sekä varautua tuleviin uhkiin, kun ilmastonmuutos ruokkii entisestään tällaisia äärimmäisiä sääilmiöitä, lehti kirjoittaa.