Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Yön uutiskooste | Korkeakoulutetut suomalaiset muuttavat ulkomaille – Kaliforniaan julistettiin suurkatastrofi

Ulkomaille töihin muuttavat suomalaiset ovat aiempaa korkeammin koulutettuja

Työn perässä ulkomaille lähtevät suomalaiset ovat useimmiten 20–40-vuotiaita ja korkeasti koulutettuja, Turun yliopistosta kerrotaan. Muuttajien koulutustaso on noussut aiemmista vuosikymmenistä.

Usein muuttopäätökseen riittää koulutusta vastaavan työn saaminen, mutta monia motivoi myös parempi urakehitys.

Tiedot ovat Siirtolaisuusinstituutin vuoden 2021 Muuttuva ulkosuomalaisuus -kyselytutkimuksesta, johon vastasi reilut 3 000 suomalaista 85 eri maasta.

Itä-Suomen yliopistosta kerrotaan, että Ruotsi on ollut kautta aikojen suomalaisten suosituin muuttokohde, mutta sen merkitys on vähentynyt tasaisesti. Valtaosa muuttajista pysyy Euroopan rajojen sisällä, mutta myös Yhdysvallat on tärkeä muuttokohde.

Davosin talousfoorumi alkaa tänään – keskusteluissa muun muassa Ukrainassa käytävän sodan ja koronan talousvaikutukset

Maailman politiikan ja talouden eliitti aloittaa tänään perinteisen kokoontumisensa Sveitsin Davosissa. Maailman talousfoorumin organisoima tilaisuus järjestetään toista kertaa sitten koronapandemian alun.

Tänä vuonna tapahtuman teemoina käsitellään muun muassa koronapandemian ja Ukrainassa käytävän sodan talousvaikutuksia sekä ilmastonmuutosta.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) osallistuu talousfoorumiin tiistaista alkaen. Hän on mukana Venäjän hyökkäyssotaa ja Euroopan tilannetta käsittelevässä paneelissa. Keskiviikkona Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi esiintyy kokouksessa etäyhteydellä.

Tapahtuma jatkuu perjantaihin.

MT: Reilu kolmannes suomalaisista helpottaisi maahanmuuttoa Suomeen

Suomalaisista 36 prosenttia on sitä mieltä, että maan seuraavan hallituksen on syytä helpottaa maahanmuuttoa Suomeen, ilmenee Maaseudun Tulevaisuuden teettämästä kyselystä. Vastaajista 42 prosenttia suhtautui kielteisesti maahanmuuton helpottamiseen. Kannastaan epävarma oli hieman useampi kuin kaksi kymmenestä vastaajasta.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS Agri. Kyselyyn vastasi joulukuun puolivälin jälkeen reilut tuhat ihmistä. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Pariisin keskiviikkoinen hyökkäys tehtiin metallikoukulla, tekijälle syyte murhan yrityksestä

Pariisissa keskiviikkona nähty hyökkäys Gare du Nordin rautatieasemalla tehtiin metallikoukulla, ranskalaisviranomaiset kertoivat sunnuntaina. Seitsemän ihmistä haavoittui lievästi hyökkäyksessä.

Teosta epäilty 31-vuotias mies on pidätetty ja häntä syytetään murhan yrityksestä. Epäilty saatiin kiinni poliisin haavoitettua tätä ampuma-aseella. Epäilty sai vakavia vammoja ja hänet vietiin sairaalaan, mutta hänen tilansa oli parantunut sunnuntaihin mennessä.

Teon motiivista ei ole vieläkään selvyyttä. (Lähde: AFP)

Egyptissä 38 ihmistä on tuomittu elinkautisiin hallituksenvastaisista mielenosoituksista

Egyptissä 38 ihmistä on tuomittu elinkautisiin vankeusrangaistuksiin hallituksenvastaisista mielenosoituksista. Tuomioistuin antoi tuomionsa sunnuntaina.

Tuomittujen joukossa on liikemies Mohamed Ali, joka julkaisi vuonna 2019 sosiaalisessa mediassa presidentti Abdel Fattah al-Sisiä kritisoineita videoita. Videot keräsivät miljoonia katselukertoja ja synnyttivät pienen mutta rajun mielenosoitusten aallon Egyptissä. Espanjassa asuva liikemies tuomittiin poissaolevana.

Mielenosoitusten jälkeen Egyptin viranomaiset pidättivät noin 4 000 ihmistä.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvioineet, että Egyptissä on yli 65 000 poliittista vankia. (Lähde: AFP)

Presidentti Biden julisti Kaliforniaan suurkatastrofin tuhoisien talvimyrskyjen jälkeen

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden on julistanut Kalifornian osavaltioon suurkatastrofin tuhoisien talvimyrskyjen jälkeen. Paikallista aikaa myöhään lauantaina annetusta julistuksesta kertoo muun muassa Guardian.

Julistuksen myötä myrskytuhoista kärsineitä alueita voidaan tukea liittovaltion rahoituksella. Valkoisen talon lausunnon mukaan asukkaat Mercedin, Sacramenton ja Santa Cruzin piirikunnista voivat hakea tukea muun muassa tilapäisen asunnon järjestämiseen tai kodin korjaamiseen.

Kolmatta viikkoa jatkuneet poikkeuksellisen rankat sateet ovat aiheuttaneet muun muassa tulvia ja maanvyörymiä eri puolilla Kaliforniaa.

Kanada peittosi Ruotsin täysin yksipuolisesti 10-0 tyttöjen jääkiekon MM-loppuottelussa

Kanada voitti Ruotsin jääkiekon alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisojen loppuottelussa täysin yksipuolisella 10–0-suorituksella myöhään sunnuntaina.

Östersundissa kisoja isännöinyttä Ruotsia vietiin kuin litran mittaa heti avauserästä lähtien, kun Kanadan Caitlin Kraemer avasi maalisaldon tekemällä kaksi maalia minuutin sisään kuudennen peliminuutin aikana. Kanadan johtoasema oli 5–0 jo ensimmäisen erän lopussa ja 8–0 toisen erän päätyttyä.

Kanada voitti ikäluokan maailmanmestaruuden myös viime vuonna, kun turnaus pelattiin koronapandemian lykkäämänä poikkeuksellisesti kesäkuussa Yhdysvalloissa.

Sebastian Aho miltei varmisti Carolinan voiton, mutta Vancouver vei lopulta voittolaukauskilpailussa

Jääkiekon NHL:ssä Vancouver Canucks on voittanut Carolina Hurricanesin voittolaukauskilpailuun asti venyneessä ottelussa 4–3.

Kotikaukalossaan pelanneen Carolinan 3–2-maalista kolmannen erän loppupuolella vastasi Sebastian Aho, joka laukoi maalin Teuvo Teräväisen syötöstä.

Aho oli lähellä ratkaista koko ottelun, kunnes Vancouver jätti maalin tyhjäksi ja Brock Boeser tasoitti 17 sekuntia ennen erän päätöstä.

Maalittoman jatkoajan jälkeen kisattiin voittolaukauskilpailu, jonka Vancouver vei 2–1. Suomalaisista mukana oli Teräväinen, joka ei saanut kiekkoa maaliin.