Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Verohallinto: Hyvä työllisyystilanne kasvatti kerättyjen verojen määrää viime vuonna

Verohallinnon keräämien verojen määrä kasvoi viime vuonna noin 5,8 miljardilla eurolla vuodesta 2021. Verohallinto keräsi vuonna 2022 yhteensä noin 81,4 miljardia euroa veroa, ja kasvua toissa vuoteen oli noin 7,7 prosenttia.

Lähettämässään tiedotteessa Verohallinto arvioi, että kasvun taustalla on osin aiempaa parempi työllisyys- ja taloustilanne. Verohallinnon mukaan kasvanut työllisyys näkyi henkilöasiakkailta kerättyjen ennakonpidätysten määrässä.

– Parantuneesta työllisyystilanteesta kertoo myös, että koronan aikana notkahtanut kuukausittain palkkatuloa saaneiden henkilöiden lukumäärä on jatkanut kasvuaan, Verohallinnon ylitarkastaja Matti Luokkanen kertoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa tammi–marraskuussa 2022 palkkatuloa saaneita oli keskimäärin 100 000 enemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2021.

Ylitarkastaja: Lisääntynyt kulutus kasvatti arvonlisäverokertymää

Myös kerätyn yhteisö- ja arvonlisäveron määrä kasvoi. Verohallinnon mukaan arvonlisäveroa kerättiin 1,2 miljardia euroa toissa vuotta enemmän.

Ylitarkastaja Luokkanen arvioi, että parantunut taloustilanne myös kasvatti kulutusta, mikä puolestaan lisäsi arvonlisäveron kertymää.

Verohallinnon torstaina julkaisemat luvut eivät kerro lopullista viime vuoden verokertymää, koska veronmaksajat voivat vielä ilmoittaa muun muassa erilaisia vähennyksiä verottajalle.

Tuloverojen lopullinen määrä selviää vasta, kun verotus saadaan loppuvuonna valmiiksi.