Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Presidentti Biden toppuuttelee kohua turvallisuusluokiteltujen asiakirjojen löytymisestä – "Niissä ei ole mitään"

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kommentoinut kohua turvallisuusluokitelluista asiakirjoista, joita on löytynyt muun muassa hänen yksityiskodistaan. Hänen mukaansa asiakirjoissa ei ole mitään merkittävää.

– Luulen, että tulette huomaamaan, ettei niissä ole mitään. En kadu mitään. Teen sen, mitä asianajajat ovat kertoneet, että minun tulisi tehdä. Se on juuri sitä, mitä teemme, Biden puolustautui.

Biden vastasi toimittajien kysymyksiin aiheesta, kun hän vieraili talvimyrskyistä kärsineessä Kalifornian osavaltiossa paikallista aikaa torstaina.

Viime viikolla selvisi, että Bidenin yksityisestä asunnosta Wilmingtonista Delawaressa sekä entisestä toimistosta Washingtonista on löydetty noin parikymmentä salaiseksi luokiteltua asiakirjaa ajalta, jolloin Biden toimi silloisen presidentin Barack Obaman varapresidenttinä.

Valkoinen talo ja Biden eivät ole juuri kommentoineet löytöjä. Kaliforniassa vieraillut Biden vakuutti toimivansa oikein nyt, kun asiakirjat ovat löytyneet. Valkoinen talo on sanonut, että kyse on vain vahingossa väärään paikkaan säilötyistä materiaaleista.

– Löysimme kourallisen asiakirjoja, jotka oli arkistoitu väärään paikkaan. Toimitimme ne välittömästi kansallisarkistolle ja oikeusministeriölle. Toimimme täydessä yhteistyössä ja odotamme, että tämä saadaan ratkaistua nopeasti, Biden sanoi Kaliforniassa toimittajille.

Erikoissyyttäjä tutkii löytöjä

Bidenin asianajajat ovat luovuttaneet asiakirjalöydöt Yhdysvaltain kansallisarkistolle, jolle jokaisen hallinnon on määrä luovuttaa asiakirjansa kautensa jälkeen. Biden on myös aiemmin kertonut tekevänsä yhteistyötä oikeusministeriön kanssa.

Yhdysvaltain oikeusministeri Merrick Garland on asettanut erikoissyyttäjän tutkimaan asiakirjalöytöjä. Syyttäjän tehtävänä on selvittää, rikkoiko Biden lakeja pitäessään hallussaan salaisia dokumentteja.

Bidenin asiakirjalöydöt ovat mittakaavaltaan paljon pienempiä kuin liittovaltion poliisin FBI:n ex-presidentti Donald Trumpin hallusta takavarikoimat noin 11 000 asiakirjaa, mutta jupakka on silti kiusallinen Bidenin hallinnolle, joka on korostanut eettisiä periaatteitaan Trumpin hallintoon verrattuna.