Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Yön uutiskooste | Valtio jakaa ensi kertaa yritystukea tietoturvan parantamiseen, Turkissa poltettiin Ruotsin lippu, Bidenin kotoa löytyi kuusi uutta salaiseksi luokiteltua asiakirjaa

Liikenne- ja viestintävirasto myöntää lähikuukausina kuuden miljoonan euron arvosta yritystukea tietoturvaan. Tietoturvaseteliksi nimetty tuki kohdennetaan yhteiskunnalle kriittisille toimialoille. Näitä aloja ovat muun muassa elintarvikehuolto, energiahuolto, finanssiala, media-ala, terveydenhuolto ja jätehuolto.

Uudella tietoturvasetelillä halutaan parantaa nopeasti kriittisten yritysten tietoturvaa. Taustalla vaikuttaa etenkin turvallisuusympäristön muuttuminen Ukrainan sodan myötä.

Osa tietoturvaseteliä hakeneista yrityksistä jää ilman tukea, sillä hakemuksia on tullut jo 16 miljoonan edestä, ja jaettavana on vain kuusi miljoonaa euroa.

Pakkassää jatkuu koko maassa

Pakkassää jatkuu sunnuntaina koko maassa. Sää on lämpimintä maan eteläosissa ja Ahvenanmaalla, joissa pakkasta on enimmiltään –3 astetta.

Pohjois-Suomessa on hieman kylmempää ja pakkasta on enimmiltään –8 astetta. Tiedossa ei ole lumi- tai vesisateita.

Sää on pilvistä länsirannikkoa lukuun ottamatta.

Turkissa osoitettiin mieltä ja poltettiin Ruotsin lippu vastauksena äärioikeistolaispoliitikon tempaukseen Tukholmassa

Turkissa Istanbulissa ja Ankarassa on osoitettu Ruotsia vastaan mieltä sen jälkeen, kun tanskalais-ruotsalainen äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan poltti lauantaina koraanin Turkin suurlähetystön edessä Tukholmassa.

Istanbulissa sadat ihmiset kokoontuivat vastamielenosoitukseen Ruotsin konsulaatin edessä. Samassa yhteydessä poltettiin Ruotsin lippu, kertovat useat ruotsalaismediat, muun muassa SVT.

Mieltä osoitettiin myös Ruotsin suurlähetystön ulkopuolella maan pääkaupunki Ankarassa. Mielenosoittajat eivät hyväksy sitä, että Ruotsi ei estänyt Paludanin tempausta.

Burkina Faso haluaa Ranskan joukot ulos maasta

Länsi-Afrikassa Burkina Fasoa hallitseva sotilasjuntta ilmoitti tällä viikolla Ranskalle haluavansa sen joukot ulos maastaan kuukauden sisään, Burkina Fason valtion uutistoimisto kertoi lauantaina.

Maan hallinto on uutistoimiston mukaan irtisanonut vuodesta 2018 voimassa olleen sopimuksen, joka koski Ranskan armeijan joukkojen oleskelua maan alueella. Ranskan erikoisjoukkoja on maassa 400 sotilaan verran. Joukkojen tehtävänä on ollut taistella jihadisteja vastaan.

Entisen siirtomaavallan välit Burkina Fason johtoon ovat viilentyneet sen jälkeen, kun kapteeni Ibrahim Traoren johtama sotilasjuntta nousi valtaan syyskuussa. (Lähde: AFP)

Bidenin kotoa löytyi kuusi uutta salaiseksi luokiteltua asiakirjaa

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin kotoa on löytynyt kuusi uutta turvaluokiteltua asiakirjaa.

Presidentin asianajaja kertoi lauantai-iltana, että oikeusministeriön tutkijat olivat tehneet perjantaina Bidenin yksityiseen asuntoon Wilmingtonissa Delawaressa 13 tuntia kestäneen kotietsinnän, kertoi muun muassa New York Times.

Tässä yhteydessä löytyi kuusi turvaluokiteltua asiakirjaa, joista osa oli Bidenin senaattoriajoilta, osa hänen ajoiltaan varapresidenttinä.

Asianajaja Bob Bauerin mukaan tutkijat ottivat asiakirjat ja niihin liittyvät materiaalit haltuunsa. (Lähde: AFP)

Kiinassa alkaa jäniksen vuosi

Kiinassa ja kiinalaisessa kulttuuripiirissä juhlitaan parhaillaan vuodenvaihdetta. Kiinalaisen kuukalenterin mukaan tiikerin vuosi päättyi eilen ja tänään alkaa jäniksen vuosi.

Uudenvuoden juhla on ollut Kiinassa perinteisesti vuoden suurin matkailusesonki, kun esimerkiksi siirtotyöläiset matkaavan kaupungeista kotiseudulleen. Koronarajoitusten vuoksi matkustus oli muutaman vuoden tauolla, mutta tänä vuonna sen odotetaan palaavan lähes koronaa edeltävälle tasolle.

Kiinan hallinto luopui yllättäen tiukasta koronalinjasta joulukuussa.

Suurten ihmisjoukkojen lähdön liikkeelle on ennustettu pahentavan Kiinan koronatilannetta entisestään ennen kuin tartuntojen määrä kääntyy laskuun.

Intia määräsi Twitteriä ja Youtubea estämään videot pääministeri Modista kriittisesti kertovasta BBC-dokumentista

Intian viranomaiset ovat määränneet sosiaalisen median yhtiöitä Twitteriä ja Youtubea estämään useita videoita ja näihin johtavia linkkejä palveluistaan. Asiasta uutisoi qatarilaismedia al-Jazeera.

Intian hindunationalistihallituksen suututtaneet videot ovat peräisin BBC:n uudesta dokumentista, joka suhtautuu kriittisesti Intian pääministeri Narendra Modin toimintaan vuoden 2002 mellakoissa Gujaratin osavaltiossa. Modi oli Gujaratin silloinen pääministeri.

Intian viestintäministeriön johtava neuvonantaja Kanchan Gupta tviittasi lauantaina, että Twitter ja Youtube ovat noudattaneet määräyksiä.

Tampereen SM-kilpailut päättyvät sprintteihin perinteisellä hiihtotavalla

Maastohiihdon Suomen mestaruuskilpailut päättyvät tänään Tampereella perinteisen hiihtotavan sprinttikilpailuihin. Naisten aika-ajo alkaa kello 9 ja miesten kello 9.30.

Sprintin erävaihe alkaa kello 10.46. Naisten finaali hiihdetään kello 12.17 ja miesten finaali kello 12.28.

Mitalien lisäksi SM-kisoissa kamppaillaan edustuspaikoista maailmancupin kilpailuihin Les Roussesissa ja Toblachissa. Ne ovat viimeiset näyttöpaikat Planican MM-kilpailuihin, jotka järjestetään helmi–maaliskuun vaihteessa.

Suomalaiset avasivat Floridan maalisaldon Minnesotasta otetussa 5–3-voitossa

Suomalaiset avasivat jääkiekon NHL:n ottelukierroksella Florida Panthersin maalisaldon, joka päättyi 4–2-voittoon vierailemassa olleesta Minnesota Wildista.

Avausmaalin teki Anton Lundell ensimmäisen erän viime sekunneilla Aleksander Barkovin syötöstä. Toisen erän alussa Eetu Luostarinen nosti Floridan johtoaseman 2–0:aan. Toinen erä päättyi lopulta tilanteeseen 3–1.

Lundell korjasi vielä ottelun viime hetkillä syöttöpisteen Sam Reinhartin tyhjään maaliin takomasta kiekosta.

Antti Aalto putosi kisasta mäkihypyn maailmancupin avauskierroksella

Japanin Sapporossa Antti Aalto karsiutui mäkihypyn maailmancupissa ensimmäisen kierroksen jälkeen.

Aalto oli 119,0 metrin hypyllään 41. sijalla, kun 30 parasta pääsi toiselle kierrokselle.

Ainoan suomalaisedustajan 87,6 pistettä eivät riittäneet jatkoon, kun alimmillaan toiselle kierrokselle mentiin 103,8 pisteellä.

Ensimmäisen kierroksen ykköseksi nousi Norjan Halvor Egner Granerud 140-metrisellä leiskautuksellaan ja 142,9 pisteellä.