Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Ranska on kotiuttanut 15 naista ja yli 30 lasta Syyrian vankileireiltä

Ranska on kotiuttanut 15 naista ja 32 lasta jihadistileireiltä Syyriasta, kertoo Ranskan ulkoministeriö.

Aikuiset on luovutettu oikeusviranomaisten käsiin ja alaikäiset lapset lastensuojeluviranomaisille. Lasten terveydentila ja heidän sosiaalisen tuen tarpeensa tutkitaan, ministeriö sanoi.

Monet palautetuista naisista ovat Ranskassa saaneet terrorismisyytteet ja joutuneet vangituiksi, kertoo uutistoimisto AFP.

Äärijärjestö Isisin taistelijoiden vaimojen ja lasten palauttaminen vankileireiltä on ollut poliittisesti kiistelty asia myös Ranskassa.

Ranska alkoi palauttaa naisia ja lapsia leireiltä kymmenittäin sen jälkeen, kun Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tuomitsi syyskuussa Ranskan siitä, että se ei ollut kotiuttanut kansalaisiaan hengenvaarallisilta leireiltä. Myös YK:n kidutuksenvastaisen sopimuksen noudattamista valvova komitea tuomitsi Ranskan samasta syystä viime viikolla, sanoen että Ranska rikkoo YK:n kidutuksenvastaista sopimusta kieltäytymällä palautuksista.

Komitean asianajajan mukaan leireille jäi vielä yli sata Ranskan kansalaista tämänpäiväisten kotiuttamisten jälkeen.

Tänään palautetut naiset ja lapset tuotiin paikallisen kurdihallinnon ylläpitämältä Roj-leiriltä Pohjois-Syyriasta.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan olot erityisesti surullisenkuuluisalla al-Holin leirillä ovat epäinhimilliset surkean hygienian, aliravitsemuksen sekä ahtauden vuoksi.